Gylden sjanse for en norsk olje- og gassindustri i motgang

Israelske myndigheter åpner nye olje- og gassfelt som kan bety mange nye arbeidsplasser for norske oljearbeidere.

Plattform for gassproduksjon i Tamar-feltet, nabofeltet til Leviathan. (Illustrasjonsfoto: Hibr / Flickr.com)
Plattform for gassproduksjon i Tamar-feltet, nabofeltet til Leviathan. (Illustrasjonsfoto: Hibr / Flickr.com)

Mens aktiviteten innen oljebransjen i Norge stadig reduseres, øker den i Israel.

På en pressekonferanse tirsdag 15. november fortalte Israels energiminister Yuval Steinitz at 24 lisenser (utvinningstillatelser) for leting etter olje og gass i havområdene utenfor kysten nå legges ut på anbud. Det meldte Times of Israel samme dag.

– Vi tilbyr leteboring i 24 blokker som utgjør halvparten av vår økonomiske sone, sa Steinitz.

Ifølge energidepartementet har det franske konsulentselskapet Beicip Franlab gjort undersøkelser som tyder på at det er rundt 6,6 milliarder fat olje og 2.137 milliarder kubikkmeter gass i områder som ennå ikke er oppdaget.

Israels energiminister Yuval Steinitz med statsråd Tord Lien (Foto: OED)
Israels energiminister Yuval Steinitz sammen med Norges olje- og energiminister Tord Lien (Foto: OED)

Selskaper som ønsker å delta i konkurransen, må betale et gebyr på 50.000 US dollar (ca. 430.000 kroner) og deponere en obligasjon på 70.000 US dollar (ca. 600.000 kroner). De må også ha eiendeler på over 400 millioner dollar (ca. 3,4 milliarder kroner) og egenkapital på 100 millioner US dollar (ca. 860 millioner kroner).

Den israelske regjeringen håper de nye blokkene vil resultere i funn av gass som i størrelse kan sammenlignes med gassfeltene Tamar og Leviathan.

Tamar-feltet, som ble oppdaget i 2009 og startet produksjonen i 2013, skal ifølge beregninger inneholde opptil 238 milliarder kubikkmeter gass.

Leviathan-feltet, som ble oppdaget i 2010, skal inneholde 535 milliarder kubikkmeter naturgass og 34,1 millioner fat lettolje eller naturgasskondensat. Produksjonen er ventet å starte i 2019.

Lisensen for begge disse blokkene eies av et USA-ledet konsortium (sammenslutning) med selskapet Noble Energy i spissen. Det israelske selskapet Delek Group har inngått partnerskap med Noble Energy.

Delek Group (Foto: Skjermdump fra Delek Groups nettside)
Delek Group (Foto: Skjermdump fra Delek Groups nettside)

Noble-Delek-konsortiet er ikke kvalifisert til å by på de 24 nye lisensene. Det samme gjelder selskaper som har lisens på andre eksisterende felt dersom feltet trolig har mer enn 200 milliarder kubikkmeter gass.

Ifølge energiminister Steinitz er dette den første åpne anbudskonkurransen innen olje- og gassutvinning i Israel, og den er utformet i samråd med konkurranseregulerende myndigheter og i henhold til beste internasjonale praksis.

Fristen for å levere anbud er satt til 21. april 2017. Den israelske energiministeren sa onsdag 16. november til nyhetsbyrået Reuters at vinnerne velges i juli 2017.

Norske olje- og gass-selskaper må gripe denne sjansen!

 

Relaterte artikler:

Israel har undertegnet historisk gassavtale med Jordan

Trolig er enda et gigantisk gassfelt funnet utenfor Israels kyst

Forrige artikkelUSA viderefører sanksjoner mot Iran
Neste artikkelIsraelske sikkerhetsstyrker hindret smuglerforsøk til Gaza
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.