Israel planlegger å frakte gass til Europa gjennom verdens lengste undersjøiske gassledning

Den 2.200 kilometer lange gassledningen vil kople Israel sammen med Kypros, Hellas og Italia.

Gass fra Israel kan bli levert til Europa gjennom verdens lengste undersjøiske gassledning. (Foto: Flickr/CC)
Fram mot 2030 skal det leveres gass fra Israel til Egypt for 120 milliarder kroner. (Foto: Flickr/CC)

Israel har sammen med flere europeiske land et mål om å gjøre det østlige Middelhavet om til et regionalt senter og distribusjonsnett for energi. Denne uken undertegnet de en felles erklæring i Tel Aviv om å arbeide sammen for at verdens lengste undersjøiske gassledning blir en realitet. Den 2.200 kilometer lange ledningen vil binde Israel sammen med Kypros, Hellas og muligens også Italia.

– Dette er begynnelsen på et fantastisk vennskap mellom middelhavslandene Israel, Kypros, Hellas og Italia. Dette kommer til å bli den lengste og dypeste undersjøiske gassledningen i verden. Det er et veldig ambisiøst prosjekt, fortalte den israelske energiminister Yuval Steinitz på en pressekonferanse, ifølge Jerusalem Post.

Prosjektet, beregnet til å koste mellom 50 og 60 milliarder kroner, består av å bygge en privat finansiert 2.200 kilometer lang undersjøisk gassledning som forbinder gassanlegg i Israel og Kypros med Hellas og Italia. En fersk mulighetsstudie viste at det enorme prosjektet trolig er teknisk mulig. Håpet er gassleveranse innen 2025.

– Vi støtter utviklingen av regionen som en fremtidig gassleverandør. De potensielle naturressursene i denne regionen kan få en stor betydning, fortalte EUs energikommissær, Miguel Arias Cañete, på den felles pressekonferansen.

EU får i dag mesteparten av sin gass fra Russland og fra Nordsjøen, men sistnevnte er i ferd med å tappes. Derfor håper EU at Europa kan nyte godt av gass fra det østlige Middelhavet i flere tiår framover. Italia vil om få år slite med mangel på gass og landet håper derfor rørledningen snart kommer på plass. De ønsker å fase ut bruken av kull og etablere en sikker tilførsel av naturgass.

– Vi tror dette prosjektene i de neste tiårene kan være en av grunnpilarene i vår tilgang på energi. Nå må vi få fortgang i prosjektet for å få det realisert, sa den italienske ministeren Carlo Calenda da planene ble presentert.

Prosjektet skal presenteres på G7-møtet på Sicilia i Italia i neste måned som et eksempel på hvordan det går an å diversifisere leveransen til Europa og Italia. Den greske miljø- og energiministeren Giorgos Stathakis understreket på pressekonferansen viktigheten av å sørge for flere leverandør av gass.

– Som et transittland og på grunn av vår geografiske beliggenhet vil Hellas naturligvis få en sentral rolle i denne prosessen. Det neste steget i dette prosjektet blir å få full støtte fra ministere og EU-kommisjonen. Dagens møte er et stort steg i den retningen, sa Stathakis på pressekonferansen.

Til tross for at prosjektet er både komplisert og dyrt, tror ministerne for de fire landene at den private utbyggeren vil klare å få tak i nok investorer til å komme i mål med finansieringen. Spesielt siden EU ytrer seg svært positivt til planene.

– Dette kommer til å bli et fantastisk og svært gunstig partnerskap i Middelhavet, sier den israelske energiministeren.

Nylig startet Israel sin første eksport av gass til nabolandet Jordan.

Israels energiminister Yuval Steinitz. (Foto: GPO)
Israels energiminister Yuval Steinitz har stor tro på planene om undersjøisk gassledning. (Foto: GPO)
Forrige artikkelIsraels første kvinnelige muslimske diplomat
Neste artikkelEn person drept i bilangrep
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.