74 palestinere tilbake i SodaStream

Hundrevis av palestinere mistet jobben etter at fabrikken måtte flytte fra Vestbredden.
Den nye fabrikken til SodaStream ligger i industriområdet Idan Hanegev i Negev-ørkenen. (Foto: Oron Group)
Den nye fabrikken til SodaStream ligger i industriområdet Idan Hanegev i Negev-ørkenen. (Foto: Oron Group)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

74 av palestinerne som mistet jobben da fabrikken på Vestbredden ble lagt ned, blant annet på grunn av internasjonalt press, har nå fått lov til å returnere til jobben på den nye SodaStream-fabrikken i det sørlige Israel. Arbeidernes arbeidstillatelse, som tillot at de kunne reise inn i Israel fra Vestbredden, utløp i februar 2016. Nå har den israelske regjeringen, etter press fra SodaStream og selskapets eier og direktør Daniel Birnbaum, gitt arbeiderne nye arbeidstillatelser, skriver Jerusalem Post.

– Vi er glade for å kunne ønske tilbake 74 av våre lojale palestinske arbeidstakere, som nå kan jobbe sammen med sine 1500 venner på Rahat-fabrikken i Negev-ørkenen. Den israelske regjeringen gjorde det moralske og ærefulle ved å gi våre ansatte arbeidstillatelser. Det gjør at de kan forsørge sine familier og det viser også at sameksistens er mulig, forteller en fornøyd Birnbaum til den israelske avisen.

Det var i oktober 2014 at SodaStream annonserte at de ville stenge ned sin fabrikk i Ma’ale Adumim på Vestbredden og flytte den til det sørlige Israel, blant annet på grunn av press fra BDS-bevegelsen. De ønsker å skade Israels økonomi gjennom boikott, desinvesteringer og sanksjoner. Men nedleggelsen rammet i størst grad de palestinske arbeiderne. 500 palestinere mistet levebrødet sitt da fabrikken ble flyttet. 74 av dem som ble igjen fikk arbeidstillatelse i Israel frem til februar 2016.

SodaSteam, som produserer populære kullsyremaskiner, har rundt 1500 ansatte på sin nye fabrikk i industriområdet Idan Hanegev i Negev-ørkenen. En tredel av de ansatte er arabiske beduiner fra nærliggende områder rundt fabrikken. På grunn av den lange reiseveien til den nye fabrikken må de 74 palestinske arbeiderne dra på jobb klokken 04.30 på morgenen for å være å plass i tide, men minst en av arbeiderne Jerusalem Post har snakket med sier de bare er glade for å være tilbake.

– SodaStream er vårt andre hjem. Når du har fått en mulighet til å returnere hjem, så returnerer du hjem, sier 42 år gamle Ali Jafar til avisen.

Daniel Birnbaum i Sodastream sier de er stolt over å være et israelsk selskap. (Foto: Sodastream)
Daniel Birnbaum i Sodastream er glad israelske myndigheter ga arbeidstillatelse. (Foto: Sodastream)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise