– Tel Aviv er Midtøstens Silicon Valley

Ingen land i verden har flere oppstartsbedrifter per innbygger enn Israel.

Magnus Mathisen forsøker VR-briller for første gang. Mange israelske oppstartsbedrifter satser på den nye teknologien.
Magnus Mathisen forsøker VR-briller for første gang. Mange israelske oppstartsbedrifter satser på den nye teknologien.

Silicon Valley er for de fleste kjent som det fremste stedet for oppstartsbedrifter i verden, men ikke mange er like klar over at Tel Aviv følger hakk i hæl. Med 6000 nye oppstartsbedrifter, de aller fleste lokalisert i Tel Aviv, er Israel landet som har flest oppstartsbedrifter per innbygger. Kun USA har flere oppstartsbedrifter uavhengig av innbyggertall. Men så bor det 320 millioner i USA, kontra åtte millioner i lille Israel.

– Kun Silicon Valley har flere oppstartsbedrifter enn Tel Aviv, forteller Yoni Zierler, den israelske guiden som har vært med på MIFFs ungdomstur til Israel.

På grunn av det enorme antallet entreprenører i Israel har landet fått kallenavnet “Start-Up Nation”. Uttrykket stammer ifra en bok fra 2009, som tok for seg det økonomiske mirakelet Israel. Til tross for at det bor under ti millioner mennesker i den snart 70 år gamle nasjonen, har Israel flere selskaper på den amerikanske teknologibørsen Nasdaq enn noen andre utenlandske nasjoner.

– På mange måter var Jaffa-appelsinen den aller første oppstartsbedriften.

Guy Bar har startet et selskap som i dag er verdt 17 millioner kroner. Han fortalte MIFF-ungdommene om hva som var årsaken bak suksessen.
Guy Bar har startet et selskap som i dag er verdt 17 millioner kroner. Han fortalte MIFF-ungdommene om hva som var årsaken bak suksessen. Selv om han møtte mye motstand ga han aldri opp troen.

Jaffa-appelsinen har sitt navn fra byen Jaffa og ble utviklet av jødiske bønder på midten av 1900-tallet. Etter etableringen av staten Israel i 1948 ble appelsinen en viktig eksportvare for landet. I dag er merkevaren solgt og appelsinen dyrkes nå stort sett i land med lavere kostnader enn Israel. Nå er Israel mer kjent for sine mange selskaper og teknologiske utviklinger som endrer folks hverdag.

– Jeg startet selskapet mitt med minus 12.000 kroner på kontoen. I dag er selskapet verdt over 17 millioner kroner, forteller Guy Bar, som har startet selskapet Hyfit.

De produserer et treningsapprat som de håper skal revolusjonere hvordan folk trener. Deltakerne på MIFFs ungdomstur fikk møte den unge entreprenøren på et omvisningssenter for israelske oppstartsbedrifter. Bar fortalte at det hadde vært mange nederlag før han til slutt fikk suksess. Men tross nederlag ga han aldri opp.

– Nederlag fører til suksess, så lenge du lærer av dine feil. Du må ha en holdning om at dette skal du klare. Det handler om å ha den rette innstillingen, forklarer han.

På en omvisningssenter kunne deltakerne lære mer om israelske oppstartsbedrifter.
På en omvisningssenter kunne deltakerne lære mer om israelske oppstartsbedrifter.
Forrige artikkelNTB fortsetter med sin demonisering av verdens eneste jødiske stat
Neste artikkelConrad Myrland fra MIFF holder Israel-seminar i Larvik
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.