Israel forbyr omstridt svindelindustri

Kunder over hele verden lot seg lure av det de trodde var raske og lettjente penger.

En reklame som sirkulerte på Facebook for et israelsk selskap som solgte binære opsjoner. (Foto: Skjermdump)
En reklame som sirkulerte på Facebook for et israelsk selskap som solgte binære opsjoner. (Foto: Skjermdump)

Det israelske parlamentet Knesset har enstemmig vedtatt en lov som forbyr salg av såkalte binære opsjoner. Det er en form for pengespill utkledd som investeringer. I Israel har denne svindelen vokst til en stor næring. Millioner av mennesker verden over har i løpet av det siste tiåret tapt flere titalls milliarder kroner på pengespillet.

Den nye loven kommer som et resultat av flere artikler i den israelske avisen Times of Israel, hvor det har vært rettet et kritisk søkelys mot den omstridte næringen. Det hele startet med undersøkende journalistikk om næringen i artikkelen «The wolves of Tel Aviv». Loven, som trer i kraft om tre måneder, gir alle firmaer knyttet opp mot salg av binære opsjoner tre måneder på å avslutte arbeidet sitt. Etter det risikerer alle som driver med svindelen to år i fengsel, skriver Times of Israel.

Salget av binære opsjoner er en Israel-basert virksomhet, som uten reguleringer har vokst til en milliardindustri siden 2007. Få er arrestert i forbindelse med svindelen, og foreløpig er ingen tiltalt. Men i september ble Lee Abaz, direktør for binære opsjoner, arrestert av amerikanske FBI i det hun gikk av flyet i New York. Da hadde flere internasjonale politietater i lengre tid jobbet med å slå ned på svindelindustrien.

Knesset-medlem Rachel Azaria fra partiet Kulanu var den som introduserte loven.

– Vi bekymrer oss for BDS-bevegelsen, men denne industrien har hatt en stor innvirkning på Israel omdømme rundt om i verden. Når våre embetsmenn er på internasjonale konferanser og møter sine utenlandske kolleger, er det mange som hever øyenbrynene på grunn av denne industrien, forteller Knesset-politikeren.

Da næringen var på sitt største, skal det ha blitt omsatt binære opsjoner for mellom 40 og 80 milliarder kroner i året. Hundrevis av bedrifter har hatt sin base i Israel og tusenvis av israelere har vært ansatt i denne svindelindustrien. Kunder over hele verden har opplevd å bli svindlet og mistet sine sparepenger. Mange ble lokket av det som fremsto som en rask og enkel måte å tjene seg rik på. Slik endte det ikke.

Flere av bedriftene som opererte i Israel har nå flyttet til Ukraina og Kypros.

Politiker Rachel Azaria introduserte loven mot svindelindustrien. (Foto: Facebook)
Politiker Rachel Azaria fra partiet Kulanu introduserte loven mot svindelindustrien. (Foto: Facebook)
Forrige artikkelDenne gjengen ønsket seg nye hansker
Neste artikkelVar på jakt etter jøder han kunne drepe
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -