Norske forfattere med bok om Israel på engelsk

Sjelden vare om Israel som startup-nasjon.

Startup Israel fra Frekk Forlag.
Startup Israel fra Frekk Forlag.

BOKOMTALE: Startup Israel – Argument breeds innovation

Forfattere: Nicolai Strøm-Olsen og Hermund Haaland

Utgitt i 2017.

Sideantall: 85

Forlag: Frekk Forlag/ Skaperkraft

 

Det er ikke ofte norske forlag kommer med bøker om israelsk økonomi og næringsliv, og det er vel enda sjeldnere at norske forfattere skriver bøker om Israel på engelsk. Slik sett er den nye boken til Nicolai Strøm-Olsen og Hermund Haaland, Startup Israel – Argument breeds innovation, sjelden vare.

Hovedpoenget i boken er at debatt og uenighet fremmer innovasjon. La meg derfor begynne med noen kritiske merknader. Boken er lettlest og kortfattet, og bygger i hovedsak på intervjuer med israelske gründere og andre som jobber med nyskapning i israelsk næringsliv. Jeg savner ofte mer bakgrunn, tall og kontekst – og den uforklarte engelskspråklige sjargongen innen innovasjon kan nok være vanskelig tilgjengelig for lesere som har liten erfaring på området. Forfatternes ofte gode analyser er litt for mye spredt rundt i boken – det ville være fint med noen sider der trådene ble samlet mer tydelig.

Når det er sagt, lærer vi en del av å lese boken. Gjennomsnittsalderen for en gründer i Israel er 34 år. Han (i all hovedsak er det menn) er gift og har 2,7 barn. Mer enn 300 multinasjonale selskaper driver med forskning og utvikling i Israel. Landet mottar 15 prosent av verdens investeringer i cybersikkerhet. Israels lille areal er en styrke i nyskapningsarbeidet, ved at det dannes en nødvendig kritisk kreativ masse med sentrum i Tel Aviv.

Boken får fram hvordan Israels utsatte stilling og karakter styrer nyskapning og økonomiske investeringer. «Da min bestefar var ung, ble han spurt om han ville investere i eiendom. Det takket han nei til, fordi han ikke trodde Israel kom til å vare en generasjon,» sier en av de israelske intervjuobjektene. Nettverket som folk bygger under vernepliktstjenesten er også en positiv faktor, men aller viktigst er kanskje samholdet i det israelske samfunnet, og følelsen av å jobbe for å sikre sitt eget «hjem».

Nyskapning, også av sivile varer, blir en stadig viktigere del av Israels forsvar. «Landet kan forsvare seg selv ved å skape teknologi som verden trenger,» skriver forfatterne. «Du kan boikotte Israel, men da kan du ikke gå på sykehus fordi vi lager sensorene som screener kroppen din, og du kan ikke bruke nettbank, fordi vi lager cybersikkerheten,» sier en israeler til forfatterne.

Det kanskje mest gledelige intervjuet i boken er med Sivan Ya’ari, en israelsk kvinne som har brukt sine evner til nyskapning i ulike sammenhenger. Gjennom organisasjonen Innovation Africa har hun dekket basale behov som vann og elektrisitet i 141 prosjekter i isolerte landsbyer i syv afrikanske land. De siste årene har hun også bygd ut en kjede med salonger for neglepleie i Israel, og skapt 160 israelske arbeidsplasser. Hennes hjelpearbeid i Afrika høres absolutt ut som noe Norad eller norske hjelpeorganisasjoner burde koblet seg på.

 

Se forfatter Nicolai Strøm-Olsen holde foredrag med presentasjon av boken på MIFF Forum 15. oktober 2017.

Forrige artikkelMike Pence besøker Israel i desember
Neste artikkelSterke reaksjoner på at hebraisk kuttes
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.