Nok et nyvalg vil koste Israel dyrt

Flere runder med valg koster det israelske samfunnet hele 30 milliarder kroner.

Benjamin Netanyahu avgir sin stemme ved nyvalget i september. Nå kan det bli et tredje valg. (Foto: Haim Zach/GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Etter at Benjamin Netanyahu mandag 21. oktober annonserte at han ikke klarte å danne regjering frykter mange at Israel kan gå mot en tredje runde med valg til nasjonalforsamlingen Knesset. Først skal rivalen Benny Gantz få anledningen til å prøve å danne regjering, men foreløpig er det lite som tyder på at han vil klare å samle et nødvendig flertall bak seg.

Hvis heller ikke Gantz klarer å danne regjering vil de israelske velgerne måtte gå til urnene for tredje gang siden april. Regningen for tre valg på rad kan bli så høy som over 30 milliarder kroner, ifølge Manufacturers Association of Israel, som representerer all offentlig og privat industri i landet. 30 milliarder kroner er halvparten av det norske forsvarsbudsjettet.

Inne i prisen er det også et lokalvalg som ble avholdt for halvannen år siden.

Årsaken til at prisen blir så høy er at valgdag er helligdag i Israel. Dermed må bedrifter enten holde stengt på valgdagen eller betale de ansatte 200% av sin normale lønn. I tillegg kommer utgiftene til partienes valgkampanjer, som finansieres av staten, og kostnadene ved å arrangere selve valgene.

Siden parlamentet ble oppløst og nyvalg lyst ut i desember 2018 har Israel bare hatt en overgangsregjering. Det har ført til at den økonomiske politikken har stått på stedet hvil, mens landets gjeld og utgifter har økt. Fram til en ny regjering er på plass må en overgangsregjering jobbe innenfor rammene til statsbudsjettet for 2019, skriver Yedioth Ahronot.

Det verdenskjente kredittratingbyrået Moody’s advarer om at Israels utfordringer med å danne en regjeringskoalisjon kan ha en negativ innvirkning på landets kredittrangering.

Forrige artikkelNetanyahu gir opp å danne regjering
Neste artikkelIran utestengt fra internasjonal judo på grunn av deres boikott av Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.