Israel skal forsyne Europa med gass

Israel, Hellas og Kypros skal sammen bygge en stor gassrørledning i Middelhavet.

Kypros' president Nicos Anastasiades, den greske statsministeren Kyriaskos Mitsotakis og Israels statsminister Benjamin Netanyahu markerer at de tre landene er enige om å bygge en felles gassrørledning til Europa. (Foto: Haim Zach/GPO)

Israel, Hellas og Kypros har signert avtale å bygge en gassrørledning for å frakte gass fra det østlige Middelhavet til Europa, skriver Times of Israel.

– Dette er en stor dag for Israel, som begynner å bli en energimakt. Vi har signert avtaler om å forsyne flere naboland og dette styrker vår økonomi, sier statsminister Benjamin Netanyahu, som var til stede ved signeringen.

Den 2000 kilometer lange gassrørledningen vil årlig kunne frakte mellom ni og 12 milliarder kubikkmeter med gass fra Kypros og Israel til Hellas. Derfra skal gassen fraktes videre til Italia og andre land i Sør-Europa. Rørledningen skal etter planen være i drift fra 2025 og prislappen blir rundt 60 milliarder kroner. Gass for hundrevis av milliarder vil i flere tiår eksporteres til Europa.

Gassrørledningen EastMed vil kunne dekke rundt 10 prosent av gassbehovet i EU, noe som vil redusere EU-landenes energiavhengighet overfor Russland. EU har derfor bidratt med midler til de tekniske forarbeidende for prosjektet.

Helt på tampen av 2019 startet produksjonen av naturgass ved Leviathan-feltet utenfor kysten av Israel opp. Det er det største energiprosjektet i Israels historie. Naturgassen skal også eksporteres til Egypt og Jordan.

At det er oppdaget store gassreserver i det østlige Middelhavet har også ført til krangel mellom Kypros og Tyrkia, som okkuperer den nordlige delen av øya. Tyrkia har uttrykt seg svært negative til den nye gassrørledningen.

Gass fra Israel kan bli levert til Europa gjennom verdens lengste undersjøiske gassledning. (Foto: Flickr/CC)
I desember 2019 starter produksjonen av naturgass ved Leviathan-feltet opp. (Foto: Flickr/CC)
Forrige artikkelHelt fram til sin død jobbet Soleimani med å true Israel
Neste artikkelBli med i innspurten på MIFFs aksjon «Israels beste argumenter til hele Norge»
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.