Gir penger til over én million israelere

Israelske familier vil først få utbetalt penger fra den omstridte stimulipakken.
Statsminister Benjamin Netanyahu under presentasjonen av stimulipakken til israelske innbyggere. (Foto: Kobi Gideon)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Israelske myndigheter startet søndag utrullingen av statsminister Benjamin Netanyahus stimulansepakke. I tiden framover vil over 1,2 millioner israelere få utbetalt penger direkte fra myndighetene, skriver Times of Israel.

Og trolig vil det antallet øke. Mange israelere sliter økonomisk som følge av koronapandamien. En fersk undersøkelse avdekket nylig at et økende antall israelere er bekymret for om de klarer å betale de faste utgiftene.

Koronakrisen har gjort at hvert femte israeler har måtte redusere matinntaket, eller bor med noen som har gjort det, for å spare penger.

Selv om store deler av landet har åpnet opp igjen er arbeidsledigheten fortsatt på 20 prosent. Det betyr at 800.000 israelere står uten arbeid.

I første omgang utbetales det penger til familier med barn under 18 år. I neste omgang kommer eldre og til slutt resten av landets voksne befolkning.

Det er National Insurance Institute, den israelske folketrygden, som har fått ansvaret med å gjennomføre utbetalingene. Direktør Meir Spiegler sier dette er det største prosjektet som noensinne er utført av byrået hans.

Det israelske parlamentet godkjente den omstridte stimulipakken etter at det gjort flere endringer på det opprinnelige forslaget. Totalt vil det bli delt ut nesten 18 milliarder kroner til israelerne som faller inn under gitte krav.

I henhold til den opprinnelige planen skulle alle israelere over 18 år motta en engangsbetaling på litt over 2000 kroner. Par med ett barn skulle få over 5500 kroner, dem med to barn skulle få 7000 kroner og de med tre barn eller mer skulle få 8500 kroner.

Men mange var kritisk til at det skulle utbetales penger til absolutt alle, uavhengig av deres økonomiske situasjon og om de var rammet av koronarestriksjonene. Det førte til at Netanyahu ble presset til å endre forslaget sitt, slik at de med høye inntekter ikke ville få penger av myndighetene. I stedet vil enkelte sårbare grupper få utbetalt mer.

Etter politisk press fra arabiske og ultraortodokse miljøer gikk regjeringen også med på å øke utbetalingene til store familier med mange barn.

Det har vært sterk motstand i finansdepartementet mot planen. Direktør Keren Terner Eyal omtalte stimulipakken som å kaste penger på havet.

Netanyahu på sin side håper stimulipakken vil bidra til å få de økonomiske hjulene i gang igjen.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise