Israelsk firma skal bygge en av Nordens største vindparker

Israelske Enlight satser på fornybar energi i de nordiske landene.
Det israelske selskapet Enlight satser på utvikling av fornybar energi og vindparker i Norden. (Foto: Siemens)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Det israelske selskapet Enlight, som satser på fornybar energi, har kjøpt opp det svenske Björnberget-prosjektet, en av de største vindparkene i Europa. Det melder selskapet i en pressemelding, skriver avisen Israel Hayom.

Enlights medstifter og administrerende direktør, Gilad Yavetz, er stolt av å få på plass denne avtalen, «spesielt i en utfordrende tid for israelsk økonomi».

– Dette er Enlights andre store prosjekt i det nordiske markedet, det største, mest utviklede og likvide markedet i Europa, sier Yavetz i pressemeldingen.

Björnberget har en total kapasitet på 372 megawatt. Det er gitt tillatelser til utbyggingen, som omfatter 60 vindturbiner med Siemens Gamesa 5X-teknologi. Det skal investeres opp mot 4,5 milliarder kroner i vindparken.

Det israelske selskapets andel blir 55-61%, mens resten vi bli eiet av European Prime Green Energy Investment Fund, som spesialiserer seg i investeringer i vindenergi i det nordiske markedet. Enlight og PGEIF er også enige om å samarbeide om ytterligere fornybare energiprosjekter i Norden.

Enlight har i tillegg kjøpt opp 20% av aksjene i PGEIF og vil investere opp mot 500 millioner kroner i fondet, som skal brukes på nye prosjekter.

Når Björnberget-prosjektet er oppe og går mot slutten av 2023 skal det ifølge anslagene produsere strøm for 300 millioner kroner det første året, og rundt 600 millioner kroner i året i gjennomsnitt i årene det er i drift.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise