Israelske flyselskap trues av konkurs

Tusenvis av arbeidsplasser står i fare. Koronapandemien har rammet bransjen hardt.
Parkerte fly fra flyselskapet El Al på Ben Gurion-lufthavn i Israel har blitt et vanlig syn. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Israelske flyselskap står overfor nye masseoppsigelser og potensiell kollaps som følge av at det globale luftfartsmarkedet fortsetter å bli hardt rammet av koronapandemien og reiserestriksjoner, skriver Yedioth Ahronot.

Det var tidligere i år en gryende optimisme om at flytrafikken skulle ta seg opp igjen, men nye koronavarianter og økt smitte har igjen satt en stopper for luftfarten. Nye restriksjoner og karantenekrav har gjort at nesten ingen israelere reiser utenlands lenger. De fleste har satt reiseplanene på hylla.

Nå risikerer flyselskapene, som allerede har vært gjennom tøffe kuttrunder, nye tøffe runder for å sikre bedriftenes overlevelse. Professor Yaniv Poria, turistekspert ved Ben Gurion-Universitet, tror reisevaner er endret for alltid.

– Dette kan være slutten på reiser slik vi er vant til dem. Det har vært så lett å reise fra et sted til et annet, men nå er det også lett for koronaviruset å flytte seg fra et sted til et annet, sier den israelske professoren.

Det å reise vil ikke lenger være så enkelt som det en gang var, med turister som regelmessig forventes å måtte teste seg, vise koronasertifikat og andre helseerklæringer før avreise. Usikkerheten gjør at mange dropper å reise.

– Folk må avgjøre om de vil ta risikoen med å reise og da vil mange av oss velge å heller holde oss hjemme. Vi vil fly mindre fremover, tror Poria.

Professoren anslår at flyselskap verden over må kutte antallet ansatte med mellom 50 og 70 prosent i de kommende månedene. Flere selskap har gått, eller i ferd med å gå, under. Noen selskap har overlevd på innenrikstrafikk, men der er det lite av i Israel. Derfor er israelsk luftfart hardt rammet.

– Nå har vi en ny bølge med oppsigelser, men ingen økonomisk hjelp til selskapene. Vi er på randen av konkurser, sier fagforeningsleder Avi Edery.

Finansdepartementet i Israel har gått med på å tilby hjelpepakker i form av låneforlengelse til de israelske flyselskapene El Al, Arkia og Israir. Mend det er ikke nok, mener fagforeningene. De mener myndighetene gjør for lite.

– Det vil ikke engang være nok penger til lønn i september, sier Edery.

Rundt 20.000 mennesker jobber i den israelske fly- og lufthavnsektoren.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise