Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Revolusjon i elektriske biler

Israeleren Shai Agassi leder selskapet Better Place (Bedre sted), som samarbeider med bilfabrikkene Renault og Nissan Motor Company. Deres hovedprodukt blir en elektrisk bil. I mai 2009 hadde TIME magazine Agassi med på ei liste over de 100 mest innflytelsesrike personene i verden.

De fleste elektriske bilene som er solgt i verden til nå, må lades opp etter en forholdsvis kort kjøring. Ladingen trenger timer. Agassis store prosjekt er å opprette et nett med batteristasjoner slik at man kan bytte batteri i løpet av ganske kort tid og kjøre videre.

Det første landet som skal få et slikt nett med batteristasjoner, er Israel. I løpet av dette året, 2011, skal det bli 56 stasjoner. Neste år skal Danmark og Australia også få et slikt nett. Likeså i Hawaii og i deler av San Francisco-området.

Israel er et så lite land at med 56 stasjoner trenger de fleste faktisk ikke å kjøre så veldig langt til nærmeste stasjon. Siden skal nettet bygges ytterligere ut. Håpet er at i 2016 skal det bli solgt flere elektriske enn bensindrevne biler. På få år skal Israel bli det første landet i verden hvor mer enn 100.000 biler er elektriske.

Foreløpig er riktignok batteriene ganske store, det er litt tungvint å bytte dem. Men Agassi er overbevist om at de vil bli mindre etter hvert.
Det skal ikke koste mer å kjøre elektrisk enn å kjøre med tradisjonelle biler.

Noen sier: I et land som Israel, med lite eller ingenting vannkraft, er elektriske biler «hull i hodet». For strømmen som lader bilens batteri, er laget av kullkraft. Agassi svarer at i framtida vil en stadig større del av strømmen være generert av naturgass, vind og andre kilder. Den israelske regjeringen har godkjent et solenergiprosjekt i Negev-ørkenen. Det skal gi 600 megawatt og kunne skaffe strøm til en halv million biler.

Kilder: Wikipedia om Shai Agassi. En artikkel fra Associated Press, gjengitt på ynetnews.com (Yediot Aharonot) 29. januar 2011.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart