Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kritikk av regjeringen i sentralbankens årsrapport

Sjef i Israels bank, Stanley Fischer, la onsdag fram 2011-rapporten om den israelske økonomien. (Eugene Salazar, IMF)
Sjef i Israels bank, Stanley Fischer, la onsdag fram 2011-rapporten om den israelske økonomien. (Eugene Salazar, IMF)
Ifølge Israels Bank førte regjeringens politikk i 2011 til at forskjellene mellom rike og fattige i Israel økte. Sentralbanksjef Stanley Fischer tror på brems i den økonomiske veksten fra 2013.

Den israelske sentralbanken publiserte onsdag sin årlige rapport om den israelske økonomien. I 2011 vokste den med 4,7 prosent, viser tallene som Yedioth Aharonoth gjengir.

Under en pressekonferanse fokuserte sentralbanksjef Stanley Fischer på sosiale spørsmål, på grunn av løftene som ble gitt av regjeringen til befolkningen under de sosiale protestene sist sommer.

– Tilstanden til økonomien er god, men ikke utmerket. Vår prognose sier at veksten i år vil ligge rundt 3,1 prosent, sa Fischer.

 

Regjeringen skyld i forskjeller
Regjeringen har satt en grense for hvor store de de statlige underskuddene i økonomien skal være, noe tilsvarende den norske handlingsregelen. Skal regjeringen kunne holde seg innenfor grensen neste år, må økonomien vokse med minst 10 prosent, viser sentralbankens analyser. Utsiktene til vekst ligger på 3,1 prosent. Det må med andre ord komme nye budsjettkutt.

Dersom regjeringen skal finansiere en økning i forsvarsbudsjettet, la Fischer til, må det skje gjennom skatteøkning. Ifølge sentralbanksjefen er regjeringen selv skyld i at de økonomiske forskjellene i landet øker. Netanyahu-regjeringens kraftige skattelettelser har i hovedsak tjent de rike og ført til at Israel ikke kan tilby sosiale tjenester som andre i-land har.

Vi tar også med et par gledelige nyheter fra rapporten til slutt: De oppløftende ledighetstallene i arbeidsmarkedet de siste årene har gjort at noen flere israelere har blitt løftet ut av fattigdom. Levestandarden for middelklassen har også gjort et byks framover.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart