– Boligprisene kan ikke reddes med økte renter

Sentralbanksjef Stanley Fischer mener de galopperende boligprisene ikke kan temmes gjennom renteøkninger alene. Det kreves andre tiltak.
Israels sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: Monika Flueckiger, swiss-image.ch)
Israels sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: Monika Flueckiger, swiss-image.ch)

På grunn av stadige henvendelser fra israelere om boligprisene, fra mange som ikke har råd til å leie eller kjøpe for øyeblikket, bestemte Stanley Fischer seg for å arrangere en pressekonferanse der han forklarte forholdet mellom styringsrenten og boligprisene akkurat nå.

– Styringsrenten har innflytelse på en rekke variabler i økonomien, som utlånsrenten, investeringsnivået og mer. Dersom vi øker styringsrenten kun for å behandle problemene med boligprisene, vil det føre til spekulasjon med shekelen og tregere vekst, forklarer han.

Den onde spiralen
Hovedproblemet i boligmarkedet er at det ikke er nok boliger i forhold til etterspørselen. Når en for stor del av befolkningen kjemper om «et knippe» boliger, blir det en ond spiral der for mange byr over hverandre. Derfor ligger de galopperende boligprisene på regjeringens bord, mener Fischer.

– Vi kan ikke bruke styringsrenteverktøyet for øyeblikket, et verktøy som påvirker hele økonomien, kun for å ta oss av boligpriser, sier han.

Kamp mot de stadig økende boligprisene og en forenkling av boligbyråkratiet var en viktig valgkampsak for tre av de fire aktuelle regjeringspartiene, Likud/Israel Beiteinu, Yesh Atid og Bayit Yehudi.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise