Israel skal forsyne Europa med gass

Israel, Hellas og Kypros skal sammen bygge en stor gassrørledning i Middelhavet.
Kypros' president Nicos Anastasiades, den greske statsministeren Kyriaskos Mitsotakis og Israels statsminister Benjamin Netanyahu markerer at de tre landene er enige om å bygge en felles gassrørledning til Europa. (Foto: Haim Zach/GPO)

Israel, Hellas og Kypros har signert avtale å bygge en gassrørledning for å frakte gass fra det østlige Middelhavet til Europa, skriver Times of Israel.

– Dette er en stor dag for Israel, som begynner å bli en energimakt. Vi har signert avtaler om å forsyne flere naboland og dette styrker vår økonomi, sier statsminister Benjamin Netanyahu, som var til stede ved signeringen.

Den 2000 kilometer lange gassrørledningen vil årlig kunne frakte mellom ni og 12 milliarder kubikkmeter med gass fra Kypros og Israel til Hellas. Derfra skal gassen fraktes videre til Italia og andre land i Sør-Europa. Rørledningen skal etter planen være i drift fra 2025 og prislappen blir rundt 60 milliarder kroner. Gass for hundrevis av milliarder vil i flere tiår eksporteres til Europa.

Gassrørledningen EastMed vil kunne dekke rundt 10 prosent av gassbehovet i EU, noe som vil redusere EU-landenes energiavhengighet overfor Russland. EU har derfor bidratt med midler til de tekniske forarbeidende for prosjektet.

Helt på tampen av 2019 startet produksjonen av naturgass ved Leviathan-feltet utenfor kysten av Israel opp. Det er det største energiprosjektet i Israels historie. Naturgassen skal også eksporteres til Egypt og Jordan.

At det er oppdaget store gassreserver i det østlige Middelhavet har også ført til krangel mellom Kypros og Tyrkia, som okkuperer den nordlige delen av øya. Tyrkia har uttrykt seg svært negative til den nye gassrørledningen.

Gass fra Israel kan bli levert til Europa gjennom verdens lengste undersjøiske gassledning. (Foto: Flickr/CC)
I desember 2019 starter produksjonen av naturgass ved Leviathan-feltet opp. (Foto: Flickr/CC)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise