Nå eksporteres det gass til Egypt

Israel skal eksportere gass for over 170 milliarder kroner til nabolandet.
Det eksporteres nå gass til Egypt fra det enorme gassfeltet Leviathan utenfor kysten av Haifa. (Foto: IDF Spokeperson)

Israel har nå startet leveransen av naturgass til Egypt fra offshore-feltene Leviathan og Tamar i Middelhavet. Eksporten er i gang bare få uker etter at produksjonen ved Leviathan-feltet startet opp, skriver avisen Israel Hayom.

Energiminister Yuval Steinitz signerte i desember tillatelsen til å eksportere naturgass til Egypt og kalte det «et historisk øyeblikk for staten Israel».

Da eksporten startet opp onsdag 15. januar sendte energidepartementene i Israel og Egypt ut en sjelden felles uttalelse, hvor de påpekte at eksporten «er en viktig utvikling som vil tjene begge siders økonomiske interesser».

Eksportavtalen blir sett på som den viktigste avtalen mellom Israel og Egypt siden landene signerte en fredsavtale i 1979. MIFF har tidligere skrevet at det skal eksporteres gass for 120 milliarder kroner, men i den oppdaterte avtalen dreier det seg om eksport av gass til over 170 milliarder kroner.

Leviathan-feltet, som er det største energiprosjektet i Israels historie, ligger 125 kilometer utenfor kysten av Haifa. Tamar-feltet, som er Israels nest største, startet produksjon av naturgass i 2013. Dette feltet har allerede forsynt Israel med naturgass i flere år. Det eksporteres også gass til Jordan.

I tillegg skal to mindre felt starte gassproduksjon i løpet av 2021. Det har skapt bonanza at Israel, som historisk ikke har vært rik på naturressurser, har blitt en stor produsent av naturgass. Det gjør også at Israel har stabil tilgang på energi, og Israels strømbehov er nå sikret i flere tiår framover.

Om noen år vil Israel også eksportere gass til Europa. 2. januar signerte Israel, Hellas og Kypros en avtale om å bygge en gassrørledning fra det østlige Middelhavet til Europa. Den skal etter planen være i drift fra 2025.

Israels energiminister Yuval Steinitz i samtaler med Egypts petrolium-minister Tarek El-Molla.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise