Største økonomiske nedgang på 40 år

Resesjonen har truffet Israel med full tyngde.
Skyskraperne i Tel Aviv er blitt et symbol på Israels økonomiske vekst. Men nå er det harde tider for landets økonomi.

Koronakrisen har forårsaket en enorm arbeidsledighet i Israel og fått landets bruttonasjonalprodukt (BNP) til å krympe med 28,7%. Forbruket per innbygger sank med 44,2% i andre kvartal av 2020, skriver Israel Hayom.

Resesjonen har for alvor truffet Israel, som opplever sitt dårligste økonomiske resultat på over 40 år. Ser man bare på tallene for andre kvartal alene, viser de det største fallet i BNP siden opprettelsen av staten Israel.

Mens økonomien vokste med 3,4% i siste halvdel av 2019, sank den med 10,1% i første halvdel av 2020. Det private forbruket per innbygger sank med 44,2% og næringsproduksjonen falt med 33,4%.

Israels økonomi, som regnes som en av verdens mest stabile, måtte bremse aktiviteten ned til 15%, da store deler av privat og offentlig sektor tidlig i mars stengte ned i et forsøk på bremse spredningen av koronaviruset.

Selv om store deler av økonomien har åpnet opp igjen etter nedstengningen, er arbeidsledigheten fortsatt på 26%, mot bare 4% før koronautbruddet.

Regjeringen har innført flere redningspakker for å hjelpe økonomien på beina igjen, men effekten blir først synlig i tredje kvartal av regnskapsåret.

Israel er langt fra det eneste landet som er hardt rammet økonomisk av koronakrisen. Data som nylig ble offentliggjort av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling viser at den britiske økonomien sank med 59,8% i andre kvartal, Canadas økonomi falt med 40%, Tysklands økonomi falt med 34,7% og USAs økonomi falt med 32,9%.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise