«Jeg tror vi ser begynnelsen på slutten av jødisk historie i Europa»

– I Europa er det mindre og mindre plass for jøder som det er viktig for å ha både identitet og frihet, sier Nathan Sharansky. Israel kjemper for europeiske verdier. Europa vil dø på kontinentet og overleve i Israel, advarer han.

Jewish Agency-leder Natan Sharansky (Foto: Jewish Agency, flickr.com)
Jewish Agency-leder Natan Sharansky (Foto: Jewish Agency, flickr.com)

24. juli publiserte nettstedet thejc.com (det London-baserte tidsskriftet The Jewish Chronicle) en artikkel basert på et omfattende intervju med Natan Sharansky, den kjente refusenik fra Sovjet-tiden og leder for Jewish Agency. Her gjengir vi en del av hovedpunktene.

Jeg tror vi ser begynnelsen på slutten av jødisk historie i Europa, innleder Sharansky. Det som gjør situasjonen i Europa unik i historien er det faktum at Europa har blitt veldig intolerant til identiteter i en multikulturell og post-nasjonalistisk situasjon.

Den nye antisemittismen er nær knyttet til Israel – i form av demonisering, delegitimering og dobbelstandard. Denne nye antisemittismen, mener Sharansky, er nå så dypt inngrodd i politiske og intellektuelle ledere i Europa at hver jøde blir tvunget til å velge mellom å være lojal til Israel eller lojal til Europa.

Usikkerheten for jøder i Europa skyldes muslimsk innvandring og framveksten til den klassiske europeiske høyresiden, som ser jødene som «de andre». Det liberale, intellektuelle Europa, hvor jøder historisk sett følte seg så komfortable, ber jødene  nå velge mellom Israel og «oss».

Et resultat av dette, er at jøder forlater europeiske land. I 2014 er det ventet at hele 1 prosent av det jødiske samfunnet i Frankrike vil flytte til Israel. Sharansky tror ikke dette er et lokalt fenomen som vil begrense seg bare til Frankrike.

Jeg ser dette som et historisk øyeblikk – som begynnelsen på prosessen av at jøder distanserer seg fra Europa, sier Sharansky.

For jøder er det viktig, i varierende grad, å leve ut med en tydelig jødisk identitiet i frihet. I Europa blir dette mer og mer vanskelig. Franske jøder er tvunget til å nekte sine barn å gå med kippa på gaten. Selv i Moskva og Kiev er ikke dette noe tilsvarende problem, påpeker Sharansky.

Jewish Agency-lederen mener Europa er i ferd med å forlate sine grunnleggende verdier med respekt for [ulike] identiteter, samtidig som muligheten til å garantere full frihet for europeerne svekkes. På den ene siden åpner Europa sine porter for mennesker som ikke nødvendigvis deler verdier som frihet og toleranse, på den annen side strømmer europeerne til høyreorienterte partier som er fiendtlige til «de andre».

Det er ikke nødvendigvis sterk lyst til å flytte til Israel som får europeiske jøder til å sette seg på flyet. Det er vel så mye følelsene av å mangle tilhørighet i Europa.

De siste månedene har det vært en markert økning i antallet jøder som flytter fra Ukraina til Israel. Dette er jøder som i over 20 år har valgt å bli boende i Ukraina, selv om en stor andel av deres jødiske venner flyttet til Israel etter Sovjetunionens fall på begynnelsen av 1990-tallet. Nå velger de å flytte på grunn av den generelle usikkerheten og maktvakuumet i området.

Sharansky var med i gruppen av jøder som kjempet for frihet og rett til å flytte fra kommunist-Sovjet. Jødenes krav om exodus fra Sovjetunionen var noe som bidro til å få samveldet til å kollapse. Sharansky ser jødenes exodus fra Europa som det første synlige tegn på dype endringsprosesser som nå er i gang.

“Det er en bekymring for meg som en som setter pris på europeisk sivilisasjon – men ikke min sak som leder av Jewish Agency. Det er definitivt en sak for lederne i Europa, som må tenke seg om hvordan de kom til det punkt at i Europa, som en gang var villig til å gi tapt på millioner av sine innbyggere – sine jøder, er de gjenlevende av disse jødene villig til å gi tapt på Europa. Kanskje de føler at de kan ha mer Europa i Israel, fordi det er Israel  som kjemper for både å være jødisk og demokratisk. Israel er stedet som kjemper for europeiske verdier. Europa vil dø her [på kontinentet] og overleve i Israel.”

 

Forrige artikkelStortingsrepresentant forklarer hvorfor han meldte seg inn i MIFF
Neste artikkelDagbladet og Dagsnytt Atten ble lurt trill rundt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.