Iran vil belønne nye Holocaust-karikaturer

I Iran avholdes denne våren en konkurranse om hvem som kan lage den beste satiriske tegningen om Holocaust. Vinneren får 90.000 statsfinansierte kroner.

Slik annonserer et iransk kultursenter karikaturtegnekonkurranse med Holocaust som tema. Legg merke til symbolikken på hjelmene. (Foto: Iranian House of Cartoons hjemmeside)
Slik annonserer et iransk kultursenter karikaturtegnekonkurranse med Holocaust som tema. Legg merke til symbolikken på hjelmene. (Foto: Iranian House of Cartoons hjemmeside)

Det statlig finansierte iranske kultursenteret Iranian House of Cartoon står bak konkurransen, sammen med Sarcheshmeh Cultural Complex. Kultursenteret gir klare føringer til tegnerne om å spekulere i Holocaustfornektelse, Israels påståtte ”undertrykkelse av det palestinske folket” og Israel som potensielt skyldige i et nytt Holocaust.

Temavalget er ifølge Tehran Times en protest mot Muhammed-karikaturene i det terrorrammede franske satirebladet Charlie Hebdó.

Slik beskriver senteret selv den ønskede tematikken for vårens karikaturkonferanse, på sin egen hjemmeside:

”Dersom Vesten ikke har noen grenser for ytringsfriheten, hvorfor tillater de da ikke forskere og historikere å vurdere Holocaust?

Hvorfor skal det undertrykte palestinske folket kompensere for Holocaust? Et folk som ikke hadde noen rolle under den andre verdenskrigen.

Vi er bekymret for et annet Holocaust, som et atom-Holocaust i Irak, Syria og Gaza.”

Med disse setningene som temabeskrivelse skal iranske tegnere konkurrere om å lage den beste karikaturen av Holocaust. Vinneren kåres senere på våren, og vil motta en pris tilsvarende drøyt 90.000 kroner. Andreplassen belønnes med nærmere 60.000 kroner, og tredjeplassen med 35.000 kroner.

Tegningene skal først stilles ut i Teheran, først ved ”Palestine Museum of Contemporary Art” i Teheran, og deretter også på flere lokasjoner, varsler arrangørene.

Konkurransen er den andre i sitt slag i Iran. I 2006 var det landets største avis, Hamshahri, som utlyste konkurranse om å lage den ”smarteste” karikaturen av Holocaust. Det skriver Ynetnews.com.

Dette var vinnertegningen i 2006 (saken fortsetter under bildet):

Denne tegningen vant prisen for "smarteste Holocaust-karikatur" i Iran i 2006.
Denne tegningen vant prisen for “smarteste Holocaust-karikatur” i Iran i 2006.

 

Tegningen viser en heisekran dekorert med det jødiske symbolet, davidsstjernen, som bygger opp en vegg rundt Klippedomen. På veggen er det et bilde av dødsleiren Auschwitz.

Alle tegningene fra 2006 er publisert på kultursenterets hjemmesider, og de spiller på alle de tradisjonelt kjente antisemittiske og konspirasjonsteoretiske strengene.

Da Charlie Hebdó ga ut sin første utgave etter massakren de var utsatt for, uttalte en av Irans mest innflytelsesrike religiøse ledere, Ayatollah Naser Makarem Shirazi, at det å vise enda en karikatur av Muhammed var ”som å erklære krig mot alle muslimer”.

Irans utenriksdepartement uttalte at utgaven av bladet var ”provoserende for muslimers følelser over hele verden”, og at det kunne ”tenne gnisten til grusom radikalisme”. Irans utenriksminister Mohammed Javad Zarif uttalte: ”Hvis ikke vi respekterer hverandre, vil det bli svært vanskelig i en verden med forskjellige syn, kulturer og sivilisasjoner.” Det kan se ut som om Holocaust og jødene er unntaket fra Zarifs regel.

Forrige artikkelRekordmange tilfeller av antisemittisme i Storbritannia
Neste artikkelPass på at alle Israel-venner i din husstand er medlemmer av MIFF!
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/