Underlig PA-nei fra Litauen

Litauen straffeforfølger sine Holocaust-overlevere, men stemte imot et palestinsk medlemskap i FN. Hvordan er det mulig?

Litauen har de siste årene gått i en svært uheldig retning, når det gjelder forholdet til landets fryktelige historie fra Den andre verdenskrig. Regjeringen har straffeforfulgt en rekke Holocaust-overlevende jøder, fordi de tok del i motstandskampen mot nazistene etter å ha rømt fra gettoene.

“Krigsforbrytelser”
I 2006 ble tidligere Yad Vashem-direktør Yitzhak Arad anklaget for å være en krigsforbryter. Det skjedde kun kort tid etter at han ble invitert med i en historisk kommisjon, som skulle etterforske nazistenes og sovjeternes forbrytelser i landet under krigen.

To år senere ble to personer som overlevde Vilna-gettoen arrestert av politiet. En av dem var den israelske statsborgeren Rachel Margolis, som i forrige uke rundt 90 år. Sannsynligvis ble de arrestert fordi de hadde kommet over en dagbok fra et polsk-kristent øyenvitne til folkemordet i Ponár. Det er et sted rett utenfor Vilnius, hvor massedrap fant sted. Ifølge dagboken var drapsmennene “entusiastiske lokale innbyggere”, skriver tidligere professor ved Universitetet i Vilnius, Dovid Katz, i Jerusalem Post onsdag.

Minneår for “heltene”
30. august i år kom tjenestemenn fra Interpol til Israel etter krav fra Litauen, for å etterforske den 86 år gamle jøden Joseph Melamed. Han overlevde Kovno-gettoen og er leder for foreningen til litauere i Israel. Årsaken var at han i 1999 publiserte en bok der han identifiserte landsmenn som medvirket under Holocaust. Enkelte av dem han anklaget er i dag nasjonale “helter” i hjemlandet, for sine anti-sovjettiske holdninger.

Samtidig som Litauen har erklært at året 2011 skal være et minneår for Holocaust, har landet samtidig erklært det å være et minneår for “heltene” i litausk aktivistfront under krigen. Disse drepte sine jødiske naboer over flere steder i Litauen i 1941, selv før tyskerne hadde okkupert dem.

Hvorfor UNESCO-nei?

Under disse omstendighetene er det ikke rent lite merkelig at Litauen stemte nei til et palestinsk medlemskap i UNESCO mandag. Av kun fjorten land som stemte imot, var et av dem en nasjon som straffeforfølger sine Holocaust-overlevere og kaller deres overgripere for “helter.”

Dr. Efraim Zuroff, som er leder for Simon Wiesenthal-senterets Israel-kontor, står i fronten i kampen mot Øst-Europas forsøk på å omskrive sin historie fra sist verdenskrig. Han mener Israel har måttet gi opp sin kamp mot den samme historieomskrivingen, i “bytte” med en litausk stemme mot et palestinsk UNESCO-medlemskap. Zoruff sier at palestinernes situasjon rett og slett ikke interesserer øst-europeerne. Dermed kan den israelske regjeringen føle det vanskelig å imøtegå historieforfalskningen, fordi det kan føre til at Øst-Europa tar side mot Israel i konflikten.

– Som en som har blitt israeler av fritt valg, føler jeg meg ført bak lyset på bittert vis i denne saken, understreker han.

Under mandagens avstemning i UNESCOs generalforsamling stemte 107 land for palestinsk medlemskap, 14 imot. 52 nasjoner avsto fra å stemme.

DEL
Forrige artikkel– Iran-debatt hjelper Israels sak
Neste artikkelIAEA vil avsløre nye bevis på Irans atomvåpenprogram
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Personsjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid.
Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no