Putin tror ikke på USAs beviser mot Assad

Russlands president Vladimir Putin sa onsdag at landet “ikke utelukker” støtte i Sikkerhetsrådet til en militær straffeaksjon i Syria, men da vil han først se klare beviser på at regimet har brukt kjemiske våpen.

Russlands president Vladimir Putin (Foto: Skjermdump fra AssociatedPress, YouTube.com)
Russlands president Vladimir Putin (Foto: Skjermdump fra AssociatedPress, YouTube.com)

President Vladimir Putin har gitt et omfattende intervju med den russiske statskanalen Kanal 1 før han skal være vertskap for G20-møtet i St. Petersburg fra og med torsdag. Også  USAs president Barack Obama kommer til møtet, hvor han ifølge AP skal forsøke å skaffe seg bred støtte til en aksjon mot Assad-regimet i Syria.

– Virker helt absurd
I intervjuet sier Putin at Russland “ikke utelukker” å støtte en internasjonal operasjon via Sikkerhetsrådet.

– Dersom det finnes informasjon om at kjemiske våpen ble brukt, og ble brukt spesifikt av den syriske hæren, så må dette beviset bli overlevert til FNs sikkerhetsråd. Og det bør være overbevisende. Det bør ikke være basert på rykter og informasjon som har blitt skaffet av spesialtjenester gjennom avlytting av noen samtaler eller noe slikt, sier Putin.

Presidenten forklarer at han ikke har glemt USAs argumentasjon overfor Sikkerhetsrådet når Irak og masseødeleggelsesvåpen stod på agendaen, som viste seg å være basert på falske beviser. Presidenten mener også det virker veldig usannsynlig at Syria-regimet skulle ha gjort det amerikanerne hevder de har gjort.

– Fra vårt standpunkt virker det helt absurd at væpnede styrker, de regulære væpnede styrkene, som i dag er på offensiven og har presset de såkalte opprørerne inn i et hjørne og ødelegger dem, at de under disse omstendighetene skulle begynne å bruke forbudte kjemiske våpen, mens de visste at dette kunne føre til sanksjoner og maktbruk mot dem, sier Putin.

Se et utdrag av intervjuet med Putin her:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HkTrJrw10S4[/youtube]

Det kommer også fram i intervjuet at Russland fortsetter å utsette leveransen av rakettsystemet S-300 til Syria. Den offisielle begrunnelsen er, ifølge en Kremlin-kilde til Kommersant, at Syria ikke har betalt regningen. Foreløpig skal leveransen være utsatt til 2015 eller 2016.

Forrige artikkelIsrael og USA testet våpen i Middelhavet
Neste artikkelYair Lapid er årets mest skuffende politiker
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no