Israel vil ha sete i Sikkerhetsrådet

Israel skal konkurrere mot Tyskland og Belgia om å få et roterende sete i Sikkerhetsrådet for første gang i statens historie.

Sikkerhetsrådets plenumsal (Foto: michellerlee, flickr.com)
Sikkerhetsrådets plenumsal (Foto: michellerlee, flickr.com)

Perioden Israel søker om å få et sete i Sikkerhetsrådet er 2019 og 2020. Men landet har en tøff diplomatisk kamp foran seg, siden det er FNs generalforsamling som velger representanter og det kreves to-tredjedels flertall. Tøff motstand ventes også fra Tyskland og Belgia, som konkurrerer om de samme to seter satt av til vestlige nasjoner.

– Vi skal gjøre alt for å vinne. Det er på tide, sier Israels FN-ambassadør Ron Prosor til Reuters.

Aldri tidligere har Israel vært medlem av Sikkerhetsrådet i sin snart 70 år lange historie. De to landene uten fast sete som til sammen har vært flest år i Sikkerhetsrådet er Brasil og Japan med 20 år. Israels motstandere i voteringen, Belgia og Tyskland, har begge vært med i 10 år. Ministaten Luxemburg med sine 500.000 innbyggere er for øyeblikket medlem for første gang.

Du kan lese denne artikkelen på norsk fordi det er Israel-venner som støtter MIFFs arbeid med kontingent og gaver. Klikk her for å bli med på laget! 

En rekke land som ikke har demokratiske tradisjoner som Israel har vært roterende medlemmer. Blant dem finner vi Egypt (9 år), Nigeria (8 år), Mexico (7 år), Syria (7 år), Elfenbenskysten (4 år), Etiopia (4 år), Jordan (4 år), Libanon (4 år), Libya (4 år), Somalia (2 år) og Sudan (2 år).

Forrige artikkelNederland vil ikke merke bosetningsprodukter
Neste artikkelBengt-Ove Nordgård i MIFF Vestfold: De palestinske myndigheters dobbeltspill
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -