Etter terroren i Frankrike

I dag gravlegges fire jøder som fredag ble drept av en jihadist i en kosher-butikk i Paris, etter familienes ønske, i Israel.

Statsminister Benjamin Netanyahu tenner lys til minne om de fire jødene som ble drept ved en kosher-butikk i Paris fredag 9. januar 2015. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu tenner lys til minne om de fire jødene som ble drept ved en kosher-butikk i Paris fredag 9. januar 2015. (Foto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


I forrige uke ble Frankrike rystet av tre terrorangrepet. Det første var rettet mot folk som arbeider for et satirémagasin, Charlie Hebdo, som gjentatte ganger har trykket stoff som mange muslimer blir “fornærmet” av. 12 mennesker ble drept. Det andre terrorangrepet gjaldt en kosher-butikk, dvs. en butikk som bare selger mat som er tillatt etter de jødiske, religiøse spiselovene. 4 mennesker, alle jøder, ble drept. De hadde altså ikke gjort noe annet “galt” enn å være jøder. Tidligere samme dag hadde terroristen i tillegg drept en politikvinne.

Vi skal nå ta litt forskjellig stoff fra israelske medier om dette.

 

Protest mot drap på journalister, lite mot drap på jøder

Elliot Abrams skriver på Israel Hayom at den store marsjen i Frankrike i protest mot terroren forteller at Frankrike nekter å få sin ytringsfrihet knust, ikke minst sin rett til å kritisere islam [slik som man kritiserer andre religioner, politikk m.m.]

Men det hadde vært fint å se noen flere “Je suis Juif” (jeg er jøde) i tillegg til “Je suis Charlie”. Jøder har vært drept, bare fordi de var jøder, tidligere også i Frankrike. Aldri har det vært noen million-marsj.

[Du kan jo legge merke til i Norge hvor mye av protestene og støtteerklæringene som retter seg mot jødene, de eneste som blir angrepet som folk uavhengig av hva de har gjort og mener.]

 

Begraves i Israel

Når tilværelsen for jødene er truet der de bor, og ofte har bodd i århundrer, er det ikke lenger den svarte fortvilelsen som griper dem. For i motsetning til før 2. verdenskrig og tidligere forfølgelser har de nå et sted å dra til, at sted som alltid tar imot dem. Israel er nødhavnen for alle verdens jøder. Det kan nok ventes at ganske mange forlater Frankrike og andre europeiske land for å flytte til Israel.

Som et tegn på den dype forbindelsen de kjenner med Israel, ikke minst i forfølgelsestider, skal alle de fire ofrene for terroren mot kosher-butikken begraves i Israel etter deres families ønsker. Det er ventet at statsminister Netanyahu vil tale ved graven.

 

Fra arabiske land

En av de drepte jødene, Yoav Hattab (21), var sønn av sjefsrabbineren i Tunisia. De fleste av Frankrikes 5-600.000 jøder har bakgrunn i Nord-Afrika. Det var trusler, diskriminering og vold som fikk dem til dra fra de arabiske landene. Og det er samme grunn når nå mange av dem vil dra videre til Israel.

Vi legger merke til at det først og fremst er muslimske grupper som gjør livet uutholdelig for jødene i Europa også. Man skulle tro at de ville skjems litt over å ha fordrevet jødene fra de muslimske landene. Men nei, det er på’an igjen. Mange muslimer godtar ikke jøder i Israel, ikke i sine egne land og ikke i Europa. Konklusjonen må jo da være skorsteinen: Jødene har ikke noe sted i verden hvor de skal få leve i fred, frihet og verdighet. Det er derfor bare en logisk konklusjon når de lærer at en dag skal muslimene drepe alle verdens jøder.

 

Al Jazeeras dekning

Interne e-poster i den arabiske TV-stasjonen Al Jazeera, som har base i Qatar, viser at noen der ikke er så negative til terror-aksjonen mot Charlie Hebdo. Salah-Aldeen Khadr, redaktør og produsent, rådet sine folk til å spørre om terroren virkelig var et angrep på ytringsfriheten og europeiske verdier, om ikke “jeg er Charlie” er et slagord som sprer fiendskap. Å forlange [slik magasinets folk anses for å ha gjort] på en rett til å være ubehagelig og offensiv [mot muslimer], er barnslig”.

Det kom så en debatt hvor vestlige medarbeidere forsvarte friheten og arabiske medarbeidere mente at “å fornærme [muslimer] er ikke journalisme”.

– Fortsetter man å fornærme 1,5 milliarder mennesker, vil det bli vold. For blant så mange mennesker vil det alltid være noen som ikke følger lovene eller vet om ytringsfrihet.

Det finner altså medarbeidere i Al Jazeera rimelig.

Forrige artikkel“Israel planter oliventrær i andre land for å beskytte jøder mot muslimer”
Neste artikkelUltraortodoks avis fjernet Merkel og kvinnelig ordfører i Paris
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no