Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Går fra Israel-boikott til jødeboikott

Matisyahu under en konsert i 2014. (Foto: John Shore, flickr)
Matisyahu under en konsert i 2014. (Foto: John Shore, flickr)
En spansk festival avlyser konsert med amerikansk jøde. Se hvordan du kan sende din protest via Facebook!

Sunsplash Rototom Reggae Festival, som går av stabelen 15.-22. august, har avlyst en konsert med den amerikansk-jødiske artisten Matisyahu. Avlysningen kommer etter intenst press fra BDS-bevegelsen i Spania, som har anklaget Matisyahu for å ha «deltatt i pro-zionistiske festivaler og har sagt at Palestina ikke eksisterer».

Festivalen har vært åpen om prosessen på sin egen Facebook-side, ifølge Jerusalem Post. Tirsdag 11. august hadde fem av de 250 artistene som var satt opp i programmet sagt at de ville boikotte festivalen dersom Matisyahu fikk synge. Arrangørene tok kontakt med den amerikanske artisten for å høre hva han tenker om zionisme og den israelsk-palestinske konflikten. I første omgang ville festivalledelsen la Matisyahu delta.

– Han har aldri vært en politisk aktivist og formidler ikke sitt personlige syn i sine konserter eller sangtekster. Det faktum at han støtter Israel betyr ikke i seg selv at han støtter deres politikk med vold mot palestinerne, så vi fant det ikke nødvendig å ekskludere ham fra festivalen av denne grunn, skrev ledelsen.

Lørdag 15. august var tonen en annen. Arrangørene varslet at de avlyser Matisyahu fordi han var uvillig til å «snakke tydelig ut mot krigen [Gaza-krigen i 2014] og for retten til palestinerne til å ha sin egen stat». Festivalledelsen understreket at de «utallige ganger har bevist sin sensitivitet til Palestina». Ifølge Times of Israel krevde festivalledelsen at Matisyahu skrev en tekst eller laget en video med støtte til palestinernes rett til en stat.

Matisyahu har vært den mest kjente jødiske artisten i hip-hop siden han debuterte i 2004. Matisyahu vokste opp i Pennsylvania, USA. I 2011 brøt han med ortodoks jødedom, men han sier at hans musikk fortsatt blir inspirert av jødiske religiøse kilder.

Boikotten av Matisyahu avslører antisemittismen i BDS-bevegelsen [som kjemper for boikott av Israel], sier en talsmann for det israelske utenriksdepartementet.

– Vi har alltid sagt at BDS ikke hadde noe med palestinerne eller bosetningene å gjøre, men ikke var noe annet enn jødehat, sier Emmanuel Nahshon.

– Denne saken gjør det tydelig.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart