Israel er skeptiske til Frankrikes fredsstrategi

Israelske myndigheter ønsker direkte forhandlinger med palestinerne, uten forhåndsbetingelser. De stiller spørsmål ved logikken bak det nye franske forslaget til fredsstrategi.

Statsminister Benjamin Netanyahu i et møte i 2013 med Frankrikes daværende utenriksminister Laurent Fabius. Fabius var arkitekten bak det nye franske fredsinitiativet. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu i et møte i 2013 med Frankrikes daværende utenriksminister Laurent Fabius. Fabius var arkitekten bak det nye franske fredsinitiativet. (Foto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Frankrike er på banen med et nytt initiativ til en strategi de mener kan løse den israelsk-palestinske konflikten. Kort fortalt er ideen å opprette en internasjonal fredskonferanse der både vestlige stormakter og arabiske land skal bidra i en samlet meklerrolle. Ifølge franskmennenes tidsplan skal konferansen samles innen mai. Der skal de deltakende landene være med på å forhandle fram et grunnlag for direkte samtaler mellom Israel og det palestinske lederskapet.

Denne uken har den franske spesialutsendingen Pierre Vimont vært på besøk i Israel og de palestinske områdene for å presentere initiativet for partene. Palestinernes president Mahmoud Abbas har ønsket velkommen initiativet og den internasjonale støtten han tror det vil medføre for palestinerne. Israels statsminister Benjamin Netanyahu er derimot mer skeptisk. Han har lenge tatt til orde for å gjenoppta direkte samtaler med palestinerne uten forhåndsbetingelser. Det israelske utenriksdepartementet sier i en uttalelse at de ”stiller spørsmål ved logikken bak det franske initiativet”, ifølge Reuters.

Da Pierre Vimont besøkte Israel, var han i møte med utenriksdepartementets direktør Dore Gold.

– Den israelske siden la vekt på viktigheten av direkte bilaterale forhandlinger uten noen forhåndsbetingelser mellom partene, og på PAs ansvar for å bekjempe terror og oppvigleri, heter det i Utenriksdepartementets uttalelse.

Frankrike forsøkte i fjor uten hell å få med seg USA på å vedta en resolusjon i FNs sikkerhetsråd om en endelig tidsfrist for en fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Da det nye franske fredsinitiativet først ble lansert offentlig i januar i år, uttalte den nå avgåtte utenriksministeren Laurent Fabius at Frankrike ville anerkjenne en palestinsk stat dersom dette fredsinitiativet skulle mislykkes. Denne trusselen er nå trukket tilbake, ifølge AFP og Times of Israel.

De palestinske selvstyremyndighetene har i løpet av den siste uken takket nei til både et nytt amerikansk forsøk på fredsinitiativ og til et israelsk tilbud om en avtale som ville øke graden av selvstyre i de palestinsk-kontrollerte områdene på Vestbredden. De har kontinuerlig takket nei til Netanyahus stående tilbud om fredssamtaler uten forhåndsbetingelser, og for ikke lenge siden sa den palestinske utenriksministeren Riyad al-Maliki at ”PA vil aldri mer føre direkte forhandlinger med Israel”.

Forrige artikkelPA avslo utvidet selvstyre
Neste artikkelTakk til alle som hjalp til med å nå målet!
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/