Israels kontakt med Nato oppgradert

Israel får et fast kontor ved hovedkvarteret i Brussel.
Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom, GPO)
Klarer Netanyahus regjeringskoalisjon å overleve, eller blir det nyvalg? (Foto: Amos Ben Gershom, GPO)

Israel har lenge ønsket en nærmere kontakt med Nato. Men Tyrkia, som er medlem, har nedlagt veto mot formell kontakt. Men nå har Tyrkia godtatt at Israel får opprette et offisielt kontor i Natos hovedkvarter i Brussel. I en uttalelse sier Nato at det har invitert «alle partnere» til å ha diplomatiske kontorer. Den tyrkiske utenriksministeren, Mevlut Cavusoglu, har krevd at Jordan, Qatar og Bahrain burde bli behandlet likt Israel.

Israels EU-ambassadør, David Walzer, skal være den offisielle israelske representanten.

Statsminister Netanyahu sier at det nye kontoret er et viktig uttrykk for Israels stilling i verden. Blant de tingene som gjør Israel til en interessant partner, er Israels besluttsomme krig mot terrorisme, Israels teknologiske knowhow og israelsk etterretning.

Forholdet mellom Israel og Tyrkia har vært dårlig i noen år (siden Mavi Marmara-epioden i 2010). Men Tyrkia har dårlig forhold til andre land også. Det er en uerklært krig mellom Tyrkia og Assads regime i Syria. Forholdet til Egypt er meget dårlig fordi Tyrkia har støttet Det muslimske brorskapet. Tyrkia er i krig med nasjonalistiske kurdere. Og forholdet til Russland er meget dårlig. Dette er kanskje et tegn på at Tyrkia vil forsøke å bedre sitt forhold til omverdenen noe.

Det er stadig flere tegn på at både Tyrkia og flere andre sunni-muslimske land betrakter Israel som en viktig alliert både mot Iran og de mest fanatiske sunni-retningene, som IS.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise