Noterer dempet kritikk av Israel

Stadig flere EU-land nekter å bli med på ensidig kritikk av Israel, melder nyhetsbyrået Reuters.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini og statsminister Benjamin Netanyahu under et møte i januar 2016. (Foto: European External Action)
EUs utenrikssjef Federica Mogherini og statsminister Benjamin Netanyahu under et møte i januar 2016. (Foto: European External Action)

1. juli 2016 publiserte den såkalte Midtøsten-kvartetten (FN, USA, Russland og EU) en rapport om konflikten mellom Israel og palestinerne. Det var ventet at teksten skulle bli svært kritisk mot Israel, men rapporten ble “ekstremt mild”, skriver Luke Baker, kontorsjef for nyhetsbyrået Reuters i Israel. “Israelsk bygging i bosetninger ble kritisert, men ikke betegnet som ulovlig. Hovedfokuset [i rapporten] var på palestinsk oppvigleri [til vold].”

Palestinerne har reagert med sterk skuffelse på rapporten.

Bakers artikkel bekrefter et av hovedpremissene i artikkelen Hvorfor kan status quo fortsette på ubestemt tid? som MIFF publiserte 4. juli. Israel er ikke på vei til å bli en paria-stat, men får økende forståelse i mange hovedsteder over hele verden, også i Europa.

– Det er ikke noen interesse for å gå i konflikt med Israel og levere en veldig tøff anklage. Ingen ser den potensielle gevinsten av det, sier en anonym europeisk ambassadør til Reuters. Diplomater og politikere kan være kritisk til flere av Israels handlinger i private samtaler, men viser “mye større tilbakeholdenhet” i offentlige uttalelser.

I forkant av publiseringen av rapporten ledet statsminister Benjamin Netanyahu et vellykket diplomatisk fremstøt. Han besøkte Vladimir Putin i Moskva, og hadde møter med USAs og EUs utenriksledere John Kerry og Federica Mogherini i Roma.

Mange EU-land har gode og voksende relasjoner med Israel, skriver Reuters. Tidligere måtte Israel stole på at Tyskland, Storbritannia og Tsjekkia forsvarte deres interesser i EU. Nå kan Jerusalem også feste sin lit til Italia, Hellas, Kypros, Østerrike, Ungarn og andre allierte.

Netanyahu-regjeringen har styrket forbindelsene til Moskva, og snakker jevnlig om en “ny horisont” med Egypt, Saudi-Arabia og Gulf-landene. Forbindelsene blir også stadig bedre med Kina, India og flere afrikanske land. Denne uken er Netanyahu på et fire dagers besøk til flere land i Afrika.

Det er ikke bare diplomatiske og økonomiske forbindelser som demper kritikken mot Israel, påpeker Baker. “Palestinerne har gjort lite for å vinne venner og påvirke holdninger i en tid med økende islamistisk opprør over store deler av Midtøsten.”

Palestinerne har et stort demokratisk underskudd. PA-president Mahmoud Abbas sitter 7 år på overtid, og den lovgivende forsamling har ikke kommet sammen på ni år. Så lenge den dype konflikten mellom Fatah på Vestbredden og Hamas på Gaza-stripen fortsetter, “vil samtaler om en tostatsløsning med Israel i best mulig fall forbli i det fjerne”, skriver Baker.

Forrige artikkel– Vennligsinnet vestlig sivilisasjon er ødeleggende for ikke-ortodoks jødedom
Neste artikkelTre soldater skadet i antatt terrorangrep
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.