– Partisk institusjon ga partisk rapport

Statsminister og opposisjonsleder står sammen i å avvise FN-rapport.
Isaac Herzog, leder for opposisjonen, og Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
Isaac Herzog, leder for opposisjonen, og Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)

Her er noen reaksjoner på rapporten om Gaza-krigen fra FNs granskningskommisjon.

 

Israelsk UD

Det israelske utenriksdepartementet beklager at rapporten ikke anerkjenner den grunnleggende forskjellen på Israels moralske oppførsel under Gaza-krigen 2014 og terrororganisasjonene som landet bekjempet.

– Det var en institusjon som gjennomgående er partisk som ba om denne rapporten, og den ga et partisk mandat, skrev israelsk UD i en uttalelse 22. juni. Det er FNs menneskerettighetsråd som har bestilt rapporten som ble publisert samme dag.

– Hele prosessen som førte fram til denne rapporten, var politisk motivert og moralsk feil helt fra begynnelsen, mener ledelsen i israelsk UD. De minner om at kommisjonsleder William Schabas måtte gå av etter at det ble klart at han hadde hatt betalt jobb for palestinere. De påpeker også at granskningskommisjonen manglet de nødvendige verktøy og ekspertise til å gjøre en profesjonell og seriøs undersøkelse av væpnede konflikter.

– I vårt forsvar mot angrep, handlet Israels militære styrker i henhold til de høyeste internasjonale standarder, skriver UD.

 

Israelske politikere

– FNs menneskerettighetsråd “gjør alt utenom å bry seg om menneskerettigheter”, sa statsminister Benjamin Netanyahu i et Likud-møte 22. juni, rapporterer Yedioth Aharonoth.

– Jeg trenger ingen internasjonal rapport for å vite et Israel har “en moralsk hær”, sier opposisjonsleder Isaac Herzog.

– For Hamas er drap på uskyldige hovedmålet. Jeg kan si fra min egen erfaring fra regjeringsmøter at spørsmålet om skade på uskyldige personer i nærheten [av det militære målet] alltid blir debattert og har stor betydning i Israels operasjonelle avgjørelser, la han til i en Facebook-uttalelse.

– Hele hensikten med rapporten er å tilgrise ansiktet til Israel og IDF, sier viseutenriksminister Tzipi Hotovely.

– Rapporten har blod på hendene fordi den tillater mord på jøder, sier utdanningsminister Naftali Bennett.

– Rapporten binder våre soldater på hendene og hindrer oss fra å beskytte befolkningen i sør og i hele landet, legger han til.

– Jeg er stolt, slik som hele Israel burde være stolte, av den moralske styrken og den militære evnen til det israelske forsvaret (IDF). Jeg forstår ikke at noen kan dømme oss eller sverte vårt navn. De moralske dilemmaene som vi står overfor krever avgjørelser i løpet av et øyeblikk, og vi har plikt til og rett til å beskytte innbyggerne av Israel – kvinner, barn, babyer – som er under angrep. Vår fiende tramper på folkeretten og bruker sitt eget folk som menneskelig skjold, sier president Reuven Rivlin.

 

USA

Det hvite hus og USAs utenriksdepartement var sparsomme med kommentarer til granskningsrapporten mandag. Talsmann Josh Earnest i Det hvite hus understreket mandag Israels rett til selvforsvar og minnet om at USA hadde oppfordret partene i Gaza-krigen til å gjøre alt for å beskytte uskyldige sivile.

 

NGO Monitor

Den israelske organisasjonen NGO Monitor følger med på hvordan ikke-statlige organisasjoner forskjellsbehandler og utsetter Israel for urettferdig kritikk. De kritiserer granskningskommisjonen for å ha tatt med en rekke ubekreftede påstander fra grupper som Amnesty International, B’Tselem, Palestinian Center for Human Rights og Al Mezan.

– Som NGO Monitor har vist gjentatte ganger, er ikke disse gruppene passende å gå til i profesjonelt granskningsarbeid, skriver NGO Monitor.

 

Eugene Kontorovich

– I det store og hele er rapporten ganske mild. Den konkluderer ikke mye, og gir ikke mange anbefalinger. Dette er sannsynligvis ikke hva palestinerne ønsket seg for å ta Israel inn for krigsforbryterdomstolen, men de vil lage lemonade likevel, skriver Eugene Kontorovich på Twitter. Han er professor ved North Western University i USA med folkeretten som spesialområde.

– Rapporten fremstår ganske uprofesjonell, full av følelsesmessige sitater fra vitner. Det er oppflammende og juridisk irrelevant, legger han til.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise