Stanset da de forsøkte å bryte lovlig sjøblokade

Stortingsrepresentanten Aksel Hagen (SV) og de andre provokatørene ombord i skipet Estelle forsøkte å bryte en lovlig sjøblokade av Gaza-stripen. Israelske marinestyrker stanset dem i formiddag.

Skipet Estelle da de lå til kais i Oslo tidligere i år. Innfelt stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV). (Foto: MIFF)
Skipet Estelle da de lå til kais i Oslo tidligere i år. Innfelt stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV). (Foto: MIFF)

Torstein Dahle, leder i Ship to Gaza Norway, er ikke overrasket over at Estelle ble stanset.

-Vi har regnet med det, selv om det er folkerettsstridig, sier Dahle til Aftenposten.

FN er av en helt annen oppfatning. Sjøblokaden av Gaza-stripen er ifølge Palmer-komitéen både “lovlig og legitim”.

Det er krigstilstand mellom myndighetene som kontrollerer Gaza-stripen (Hamas) og Israel. Det gjør blokaden lovlig i seg selv. Göran Lysén, som er professor emeritus i folkerett, slår fast at Israel på denne bakgrunn også har rett til å gripe inn i internasjonalt farvann mot skip som har uttrykt intensjon om å bryte sjøblokaden. Den samme vurderingen gjør den norske forskeren Cecilie Hellestveit, som er ekspert på folkerett og Midtøsten.

– Israels side av saken står rent juridisk på tryggest grunn, sa Hellestveit til NRK i januar 2011.

Senest ifjor deltok norske styrker i “intervensjonen i Libya“, hvor det ble gjennomført sjøblokade av Gaddafi-regimet.

“Maskerte soldater har bordet Gaza-flåten,” skriver Aftenposten.no med fete typer på toppen av sin forside tidlig lørdag ettermiddag. Soldatene er maskerte av samme grunn som norske politistyrker bruker maskering når de griper inn mot kriminelle organisasjoner – de ønsker ikke å bli gjenkjent slik at de siden kan bli trakassert og truet.

Estelle ble stanset i internasjonalt farvann, opplyser IDFs talskvinne Avital Leibovich på Twitter.

– Den maritime sjøblokaden er helt nødvendig for vårt forsvar, for å hindre at våpenforsyninger ikke når terrororganisasjonene på Gaza-stripen, skriver Leibovich. Talskvinnen sier at bordingen forløp rolig (“quiet”).

 

Forrige artikkelEr Bibelen antisemittisk?
Neste artikkelAryeh Deri tilbake
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.