Bakgrunn om Ahmed Jabari

Ahmed Jabari som ble drept i en målrettet likvidasjon onsdag var en av de mektigste menn i Hamas og hadde en lang karriere i organisasjonen.
Illustrasjon: Skjermdump fra Ha'aretz
Illustrasjon: Skjermdump fra Ha'aretz

Hamas-mannen som ledet terrorgruppens militære avdeling, Azzadin al-Qassam, var likevel ikke særlig kjent for vanlige folk i Israel. I det minste ikke før ansiktet hans dukket opp under fangeutvekslingen med IDF-soldaten Gilad Shalit.

Onsdag ettermiddag ble imidlertid Ahmed Jabari kjent for en hel verden, da han ble drept av IAF i en målrettet aksjon sentralt på Gaza-stripen. Ha’aretz har gitt en presentasjon av ham på sine nettsider, som vi skal gjengi noe fra her.

Familien drept av IAF
Jabari ble født i Hebron, men flyttet til Gaza-stripen tidlig på 1990-tallet grunnet en æreskonflikt i familien. Først var han aktivt medlem av Fatah her og ble hyppig arrestert av israelske soldater eller politi. I mange år delte han celle med grunnleggeren av terrorstyrkene til Hamas, Salah Shehadeh, som ble drept av Israel i år 2000. Shehadeh overbeviste Jabari om å bli en del av Hamas.

Jabarai vokste raskt i innflytelse i organisasjonen og ble en aktiv og direkte del i gjennomføringen av selvmordsangrepene på midten av 1990-tallet. I 2003 tok han over Azzadin al-Qassam, etter at de tidligere lederne enten var tilintetgjort eller hardt skadet av Israel. Året etter forsøkte IDF også å få ham drept, ved å avfyre en rakett fra et helikopter mot hjemmet hans. Men kun hans nærmeste familiemedlemmer omkom. Gjennom hans «bidrag» har de væpnede styrkene til Hamas utviklet seg fra å være en mindre militant gruppe til å utgjøre en betydelig militær slagkraft.

Jabari blir regnet for å ha vært hjernen bak det blodige kuppet på Gaza-stripen i 2007. Han var også Hamas’ leder i forhandlingene om fangeutvekslinger med Israel, samt mannen som framforhandlet den endelige avtalen: I overkant av 1000 palestinske fanger ble frigjort, imot at Hamas gav slipp på IDF-soldat Gilad Shalit.

Død fordi han mislyktes
Etter Gaza-krigen endte i 2009 har Hamas-regimet i all hovedsak ikke involvert seg i rakettangrepene mot Israel, og de har til dels hindret mindre grupper fra å gjennomføre angrep. Som øverstkommanderende for Hamas-styrkene har Jabari dermed bidratt til en relativ ro de siste drøye tre årene. Til gjengjeld har Hamas mottatt lastebil på lastebil med penger, medisinsk utstyr og annet, skriver Ha’aretz.

De siste månedene har Hamas og Jabari endret strategi. Senest i oktober skrøt de av hvordan deres styrker deltok i rakettangrepene, og offentliggjorde videoer som viste deres stadig mer avanserte våpensystemer i aksjon.

Ifølge sjefsredaktør i Ha’aretz, Aluf Benn, har drapet på Jabari en betydelig symbolsk verdi for de israelske myndighetene.

– Og budskapet er enkelt og klart: «Du mislyktes, og derfor er du død». Eller, som forsvarsminister Ehud Barak liker å si: «I Midtøsten får de svake ingen ny sjanse», skriver Benn. Jabari valgte å gjenoppta rakettkrigen, noe Israel ikke kunne akseptere.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise