Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jyllandsposten om palestinernes tapte sjanse

Skjermdump fra jyllands-posten.dk.
Skjermdump fra jyllands-posten.dk.
Israel bruker rakettforsvar til å beskytte vår sivilbefolkning, mens Hamas bruker sin sivilbefolkning til å beskytte sine raketter. Mer presist kan det ikke sies, skriver Jyllandsposten.

Jyllandsposten er Danmarks største morgenavis. Den ble for alvor kjent i forbindelse med Muhammed-tegningene den trykket i 2005.

Tirsdag 15. juli 2014 hadde avisen en lederartikkel som alle burde lese. For dem som synes den er for lang, gjengir vi hovedinnholdet forkortet og fritt:

I 2005 trakk Israel alle sivile og soldater ut fra Gaza-stripen. En gruppe amerikanske jøder kjøpte 3.000 drivhus for 14 millioner dollar og de gav dem til palestinerne intakt.

Alt lå til rette for at palestinerne på Gaza-stripen kunne bygge demokratiske institusjoner, tiltrekke seg investeringer og leve i fred side om side med Israel. I forlengelsen av dette ville Israel etter all sannsynlighet ha trukket seg ut fra Vestbredden og vi kunne ha fått en anerkjent palestinsk stat.

Men i stedet valgte palestinerne å jevne drivhusene med jorda. Hamas, en islamistisk terrororganisasjon, tok makten, og har avfyrt tusener av raketter mot Israel med det erklærte målet å tilintetgjøre den jødiske staten. Det førte til at Israel naturlig nok fant å måtte etablere en blokade av Gaza for å beskytte sine borgere.

For 15-20 år siden anså verden palestinerne som den mest sannsynlige kandidaten i den arabiske verden til å bygge et demokrati. Det skyldtes at de hadde det israelske demokratiet på nært hold: De så på israelsk TV, arbeidet i Israel, handlet med israelere, fulgte den offentlige debatten i Israel og så et demokrati i aksjon på nært holdt.

I dag har terroren mot jøder gjort at jøder og palestinere har mindre kontakt enn noen gang før. Nå er det kurderne som er ansatt som den fremste kandidaten til å bli demokrati. Kurderne har avstått fra vold og støtte til radikale grupper. De har bygget institusjoner og brukt energi og ressurser på å gjøre seg økonomisk selvdrevne. Hamas har til gjengjeld brukt sine krefter på bekjempe Israel og undertrykke sin egen befolkning.

Likevel gir mange Israel skylda. Deres logikk er slik: Folk i Gaza dør, mens ingen israeler hittil er drept. Derfor er Israel den aggressive.

Men det er for enkelt [på samme måte som det er for enkelt å gi Norge skylda i Afghanistan fordi norske soldater har drept 2-4.000 afghanere og bare tapt 10 selv]. Israel angriper militære mål og forsøker å redusere antallet sivile ofre. Hamas’ mål er å slå i hjel så mange jøder som mulig. Som statsminister Benjamin Netanyahu i Israel sier: «Vi bruker rakettforsvar til å beskytte vår sivilbefolkning, mens de [Hamas] bruker sin sivilbefolkning til å beskytte sine raketter.»

Vi skulle ønske norske aviser var like klare i sine lederartikler som Jyllandsposten.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart