Analyse av drepte på Gaza-stripen

Over 80 prosent av de drepte på Gaza-stripen er menn, og de aller fleste av mennene er i stridsdyktig alder mellom 18 og 38 år, viser Al Jazeeras oversikt. Når skal FN og norske medier stanse ukritisk å gjengi tall fra Hamas og Mads Gilbert?
Grafen viser at Israel i all hovedsak har rammet menn i stridsdyktig alder. (Graf basert på oversikten til Al Jazeera)
Grafen viser at Israel i all hovedsak har rammet menn i stridsdyktig alder. (Graf basert på oversikten til Al Jazeera)

MIFF påpekte allerede 16. juli at Al Jazeeras oversikt over drepte med navn og alder tegner et annet bilde av fordelingen mellom sivile og stridende enn det som FN (og norske medier) har videreformidlet ukritisk fra Hamas-kontrollerte helsemyndigheter. MIFFs analyse av Al Jazeeras oversikt på det tidspunktet viste blant annet at 1 av 6 drepte var barn. I et område hvor barn utgjør 1 av 2 i befolkningen, vitner dette om at Israel har gjort mye for å unngå å drepe barn.

Søndag 20. juli publiserte bloggen israellycool.com en analyse basert på oppdaterte tall fra Al Jazeera. Grafene ser slik ut.

Dødstallene på Gaza-stripen har økt betydelig det siste døgnet, og Al Jazeeras oversikt og grafene er dermed ikke helt oppdatert.

Men mønsteret er klart. Over 80 prosent av de drepte på Gaza-stripen er menn, og de aller fleste av de drepte mennene er i stridsdyktig alder mellom 18 og 38 år. Det er grunn til å tro at mange av disse var nettopp stridende. Også blant drept menn mellom 39 og 68 år er det grunn til å tro at det befinner seg mange Hamas-medlemmer.

Al Jazeeras oversikt stiller FNs påstand om at 80 prosent av de drepte er sivile i et underlig lys. Sannheten om hvem de drepte er kommer nok til å komme ut etterhvert.

Er det ikke på tide at noen norske medier analyserer oversikten til Al Jazeera, og stanser med ukritisk å gjengi hva Hamas og Mads Gilbert forteller dem? Send lenke til denne artikkelen til mediene!

Det er underlig å legge merke til at gutter i ung alder er drept i mye større grad enn jenter i samme aldersgruppe. Kan dette antyde at Hamas bruker barnesoldater, slik de også tidligere har gjort?

 

Har du hørt eller lest om Gaza-krigen i 2009…

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelHvem gir støtte til barnemordere?
Neste artikkelHamas fortsetter rakettangrepene mot Tel Aviv
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise