Rapport fra Gaza: – Sement til gjenoppbygging brukes til terrortunneler

- Sement som importeres til Gaza til gjenoppbyggingen etter krigen i sommer, havner hos Hamas og brukes til bygging av nye terrortunneler. Det sier kilder i Gaza til den israelske nettavisen Ynetnews.com.
Fra innsiden av en av terrortunnelene til Hamas som ble avdekket av det israelske forsvaret i sommer. (Foto: IDF / Flickr.com)
Fra innsiden av en av terrortunnelene til Hamas som ble avdekket av det israelske forsvaret i sommer. (Foto: IDF / Flickr.com)

Dette skjer bare fire måneder etter den 50 dager lange krigen mot Hamas i sommer, der israelske styrker oppdaget og destruerte 31 slike tunneler. Et økt omfang av sement og andre byggematerialer har vært tillatt innført fra Israel til Gaza siden midten av oktober, for at husene som ble ødelagt i krigen skal kunne bli gjenoppbygget. For å redusere faren for at produktene kunne bli brukt til terroraktivitet, har Israel hatt tilsyn med innførselen, i tråd med våpenhvileavtalen.

 

Mørtel på svartebørs

De palestinske kildene i Gaza som Ynetnews.com har snakket med, forteller at det har oppstått et svartebørsmarked for mørtel etter at det ble tillatt import av byggemateriell. Slik skal Hamas ha fått tilgang på varene, som brukes i byggingen av nye underjordiske tunneler til Israel, til bruk i terrorangrep.

Tunnelutbyggingen er en del av Hamas’ strategiske innsats for å forberede seg på den neste runden med angrep mot Israel. I tillegg har det kommet rapporter om at produksjonen av nye missiler og raketter er godt i gang, blant annet ved bruk av byggematerialer som jern.

I tillegg til importvarene fra Israel, kommer også byggematerialer inn i Gaza som smuglervarer fra Egypt, selv om stadig færre av smuglertunnelene mellom Gaza og Egypt er operative, etter at egyptiske myndigheter har destruert mange av dem.

Hamas har gjennomført flere testavfyringer av raketter som har blitt sendt til havs de siste ukene.

 

Satser på granater og tunneler

Kildene i Gaza forteller at Hamas nå er i ferd med å legge om litt på strategien sin, etter å ha innsett hvor effektivt det israelske rakettskjoldet Iron Dome fungerer. Iron Dome avskjærte nærmere 80 prosent av rakettene som ble avfyrt mot Israel i sommer, ifølge IDF. Dette skal ha fått Hamas til å satse mer av kapasiteten sin på kortdistansegranater som skytes lavere enn Iron Domes radar mot mål i nærområdet rundt Gaza, fremfor mellomdistanseraketter mot Tel Aviv som nesten alltid avskjæres i luften.

I sin nye strategi skal Hamas satse sterkt på å infiltere Israel med store mengder terrorister gjennom et nettverk av underjordiske tunneler, ifølge kildene.

Samtidig har Hamas gjennom våpenhvilen fra august forpliktet seg til å holde både sine egne væpnede mannskaper og de andre terrorgruppene i Gaza under nøye oppsikt, for å hindre at det utføres rakettangrep på det nåværende tidspunkt. Hamas har i høst foretatt arrestasjoner av folk som har forsøkt seg på å avfyre raketter mot Israel, og dette skal ha vært årsaken til at Israel ikke responderte på angrepet da en rakett eksploderte på israelsk jord i november. I dag, fredag 19. desember, landet en ny rakett fra Gaza i Israel.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise