Rapport fra Gaza: – Sement til gjenoppbygging brukes til terrortunneler

– Sement som importeres til Gaza til gjenoppbyggingen etter krigen i sommer, havner hos Hamas og brukes til bygging av nye terrortunneler. Det sier kilder i Gaza til den israelske nettavisen Ynetnews.com.

Fra innsiden av en av terrortunnelene til Hamas som ble avdekket av det israelske forsvaret i sommer. (Foto: IDF / Flickr.com)
Fra innsiden av en av terrortunnelene til Hamas som ble avdekket av det israelske forsvaret i sommer. (Foto: IDF / Flickr.com)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

Dette skjer bare fire måneder etter den 50 dager lange krigen mot Hamas i sommer, der israelske styrker oppdaget og destruerte 31 slike tunneler. Et økt omfang av sement og andre byggematerialer har vært tillatt innført fra Israel til Gaza siden midten av oktober, for at husene som ble ødelagt i krigen skal kunne bli gjenoppbygget. For å redusere faren for at produktene kunne bli brukt til terroraktivitet, har Israel hatt tilsyn med innførselen, i tråd med våpenhvileavtalen.

 

Mørtel på svartebørs

De palestinske kildene i Gaza som Ynetnews.com har snakket med, forteller at det har oppstått et svartebørsmarked for mørtel etter at det ble tillatt import av byggemateriell. Slik skal Hamas ha fått tilgang på varene, som brukes i byggingen av nye underjordiske tunneler til Israel, til bruk i terrorangrep.

Tunnelutbyggingen er en del av Hamas’ strategiske innsats for å forberede seg på den neste runden med angrep mot Israel. I tillegg har det kommet rapporter om at produksjonen av nye missiler og raketter er godt i gang, blant annet ved bruk av byggematerialer som jern.

I tillegg til importvarene fra Israel, kommer også byggematerialer inn i Gaza som smuglervarer fra Egypt, selv om stadig færre av smuglertunnelene mellom Gaza og Egypt er operative, etter at egyptiske myndigheter har destruert mange av dem.

Hamas har gjennomført flere testavfyringer av raketter som har blitt sendt til havs de siste ukene.

 

Satser på granater og tunneler

Kildene i Gaza forteller at Hamas nå er i ferd med å legge om litt på strategien sin, etter å ha innsett hvor effektivt det israelske rakettskjoldet Iron Dome fungerer. Iron Dome avskjærte nærmere 80 prosent av rakettene som ble avfyrt mot Israel i sommer, ifølge IDF. Dette skal ha fått Hamas til å satse mer av kapasiteten sin på kortdistansegranater som skytes lavere enn Iron Domes radar mot mål i nærområdet rundt Gaza, fremfor mellomdistanseraketter mot Tel Aviv som nesten alltid avskjæres i luften.

I sin nye strategi skal Hamas satse sterkt på å infiltere Israel med store mengder terrorister gjennom et nettverk av underjordiske tunneler, ifølge kildene.

Samtidig har Hamas gjennom våpenhvilen fra august forpliktet seg til å holde både sine egne væpnede mannskaper og de andre terrorgruppene i Gaza under nøye oppsikt, for å hindre at det utføres rakettangrep på det nåværende tidspunkt. Hamas har i høst foretatt arrestasjoner av folk som har forsøkt seg på å avfyre raketter mot Israel, og dette skal ha vært årsaken til at Israel ikke responderte på angrepet da en rakett eksploderte på israelsk jord i november. I dag, fredag 19. desember, landet en ny rakett fra Gaza i Israel.

Forrige artikkelRakettangrep fra Gaza for tredje gang siden krigen
Neste artikkelHamas-tilhengere demonstrerte på Tempelhøyden
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -