Hamas planla kupp på Vestbredden

Israelsk etterretning har avdekket at Hamas var i gang med å forberede en ny intifada på Vestbredden. Etter en serie terrorangrep som skulle destabilisere regionen, var planen å ta makten fra Mahmoud Abbas og hans organisasjon Fatah.
PA-leder Mahmoud Abbas og Hamas-leder Khaled Mashaal i møte i mai 2014. (Foto: Skjermdump fra PPO / YouTube)
PA-leder Mahmoud Abbas og Hamas-leder Khaled Mashaal i møte i mai 2014. (Foto: Skjermdump fra PPO / YouTube)

Den israelske etterretningstjenesten Shin Bet opplyste om dette mandag. 93 personer på Vestbredden og i Øst-Jerusalem er arrestert, mistenkt for medvirkning til planleggingen av en serie dødelige terrorangrep mot sivile folkemengder. Shin Bet mener hensikten med angrepsplanene var å destabilisere regionen for å tilrettelegge omstendighetene for et kupp, der de palestinske selvstyremyndighetenes regjering skulle styrtes, og Hamas overta makten.

 

Planlagt av Hamas-leder i Tyrkia

Jerusalem Post skriver at planene var utarbeidet ved Hamas’ hovedkvarter i Tyrkia, under ledelse av Salah al-Arouri. Han er en av grunnleggerne av Hamas’ væpnede avdeling, Izz ad-Din al-Qassam Brigadene, og var fengslet for terrorisme inntil han ble løslatt av Israel i 2010 i en fangeløslatelsesavtale. Times of Israel rapporterte i juni at det var grunn til å tro at det var denne mannen som sto bak planen om å bortføre og drepe tre israelske tenåringsgutter.

Shin Bet har i forbindelse med arrestasjonene konfiskert et pengebeløp tilsvarende om lag 3,5 millioner kroner som skulle brukes til å anskaffe våpen, kjøretøy og skjulesteder. De har også konfiskert 30 skytevåpen, syv avfyringsramper for raketter og store mengder ammunisjon.

 

Terrorceller sto klare i en rekke byer

Etterforskningen av denne planen begynte i mai, og pågår fortsatt. Planen skal ha blitt avdekket på et tidlig stadium. Terroristceller i flere titalls palestinske byer sto klare til å delta i gjennomføringen, blant annet i byer som Jenin, Nablus, Ramallah, Øst-Jerusalem og Hebron. Det har kommet frem i etterforskningen at mange av de rekrutterte terroristene er studenter innen kjemi og ingeniørfag.

Ynetnews.com har fått opplyst at det de siste månedene har vært et mønster at en rekke Hamas-aktivister har reist fra sine baser i utlandet til Hebron. Fellestrekket for de tilreisende var at de var kjent for å være lojale tilhengere av al-Arouri.

 

Abbas: – En trussel mot samlingsregjeringen

Lederen for de palestinske selvstyremyndighetene, president Mahmoud Abbas, reagerer sterkt på opplysningene. Mandag beordret han en egen etterforskning fra sine egne sikkerhetsstyrker, for å få bekreftet informasjonen.

Abbas antydet at dette kunne komme til å sette på spill samlingsregjeringen og samarbeidsavtalen mellom Hamas og Fatah som ble inngått i juni.

– Dette utgjør en alvorlig trussel mot det palestinske folkets enhet og fremtid, sier han ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise