Titalls syriske soldater drept i israelsk aksjon

Den israelske luftaksjonen mot militære mål i Damaskus-området søndag morgen skal ha tatt livet av et titalls syriske elitesoldater. Israelske kilder understreker at Israel var ute etter å ramme Hizbollahs militære kapasitet.
Israelsk jagerfly letter under en militærøvelse på Sardinia (Illustrasjon: IDF, flickr.com)
Israelsk jagerfly letter under en militærøvelse på Sardinia (Illustrasjon: IDF, flickr.com)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

De titalls drepte syriske regjeringssoldatene skal ha tilhørt en eliteenhet som var utplassert i nærheten av presidentpalasset i Damaskus, samt “en rekke sentrale militære fasiliteter i noen av landets best sikrede og mest strategiske områder i landet”, sier en kilde i hæren til  New York Times. De militære fasilitetene var alle plassert i nærheten av den syriske hovedstaden.

Syriske sykehuskilder sier over hundre soldater ble drept, en syrisk opposisjonsgruppe sier til nyhetsbyrået AFP at minst 42 soldater ble drept. I tillegg er status for over  hundre soldater fortsatt uavklart.

Ingen israelske talsmenn har gitt noen offisiell kommentar til de to luftangrepene fredag og søndag.

Målene som ble rammet søndag skal blant annet ha vært et militært forskningssenter, som igjen skal ha vært et av de viktigste lagrene for kjemiske våpen i landet. En rekke baser for Den republikanske garde og avfyringsposter for langdistanseraketter ble også tilintetgjort.

Israel Hayom skriver at israelske myndigheter er redd for eskalering langs de nordlige grensene mot Syria og Libanon. Derfor understreker de at det er Hizbollah-mål i Syria som det har vært hensikten å ramme, ikke Assad-regimet.

Til tross for den spente situasjonen har statsminister Benjamin Netanyahu reist på statsbesøk til Kina, men han utsatte avreisen to timer for å drøfte situasjonen med regjeringens sikkerhetsutvalg. Kilder i IDF mener Syria-president Bashar Assad og terrorgruppen Hizbollah i Sør-Libanon ikke kan risikere en krig på to fronter for øyeblikket, samtidig som den syriske borgerkrigen pågår. Den stigende misnøyen med Hizbollah i den libanesiske befolkningen vil også gjøre et eventuelt angrep mot Israel derifra svært lite populært.

Likevel tar det israelske forsvaret ingen sjanser og har flyttet flere av sine Iron Dome-batterier nordover. I mens plasserer syrerne ut langdistanseraketter på syrisk side av Golan-høydene.

– Situasjonen er svært sensitiv, men det ser ikke ut som at vi er på vei mot krig, sier en av forsvarskildene.

En syrisk politiker sier Syria kommer til å svare mot Israel, men ikke nødvendigvis umiddelbart “for nå er Israel i høy beredskap”.

 

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise