Ultra-ortodokse soldater blir trakassert av sine egne

Deler av det ultra-ortodokse samfunnet ser ut til å mobbe sine ungdommer bort fra å melde seg til militærtjeneste.

Ultra-ortodokse soldater som har fullført et militærkurs. (Illustrasjon: IDF)
Ultra-ortodokse soldater som har fullført et militærkurs. (Illustrasjon: IDF)

Fram til nå har de fleste ultra-ortodokse menn i Israel sluppet å gjøre militærtjeneste. De har heller ikke deltatt i arbeidslivet, men studert teologi på heltid ikke bare i ungdommen, men opp gjennom livet. Ifølge Wikipedia har bare 37 % av ultra-ortodokse menn i Israel lønnet arbeid. Flere kvinner, 49 %, er i lønnet arbeid. Flere partier i den nåværende regjeringen har som sin kanskje viktigste sak å få en mye større del av de ultra-ortodokse (på hebraisk kalt haredim) ut i yrkesrettet utdanning, arbeidsliv og militærtjeneste.

Dette har ført til sterke reaksjoner fra deler av det ultra-ortodokse samfunnet i Israel. Mens andre  israelere oppfatter de ultra-ortodokse som snyltere på samfunnet, oppfatter de seg selv som dem som sørger for Guds velsignelse over landet.

 

Trakassering av ultra-ortodokse soldater

7. juli hadde Yediot Aharonot en artikkel med intervjuer med ultra-ortodokse soldater. Her er noe av det de fortalte om sin tilværelse:

I det seinere har det vært en stor økning i hat-handlinger mot ultra-ortodokse soldater. Mange soldater opplever at barn og unge voksne (17-18 år) løper rundt dem og roper skjellsord etter dem. Det har også hendt at noen har kastet stein. Å bli spyttet på har vært rutine for mange.

Noen opplever å få skjellsord og forbannelser skrevet på huset de bor i.

 

De voksne sier ingenting

Noe alle de intervjuede sier, er at selv om voksne ultra-ortodokse ser at barn og ungdom plager soldater, griper de ikke på noen måte inn. Heller ikke rabbinere forsøker å motarbeide dette.

Det har også hendt at ungdom i uniform blir utskjelt og kastet ut når de møter til gudstjeneste. Det ser ut for at det ultra-ortodokse samfunnet forsøker å mobbe ungdommen fra å melde seg til militærtjeneste.

“Disse barna [som trakasserer] hører alle slags ting hjemme, og dette er resultatet,” sier en av de intervjuede i vår kilde-artikkel.

 

Sivile klær

I Israel får soldater generelt ikke lov til å ha sivile klær i leiren, de må reise til og fra permisjon i uniform. (Slik var det i Norge også da jeg var infanterist i 1967-68.) Men nå nylig har mange av dem som er rammet av denne trakasseringen, fått lov til å ha sivile klær når de drar på permisjon. Det har redusert problemet for mange.

Kilde: En artikkel av Tali Farkash på ynetnews.com (Yediot Aharonot) 7. juli 2013.

 

Forrige artikkelDemokrati i Egypt?
Neste artikkelSamtaler skal starte
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no