Hvorfor Israel ikke vil ha internasjonale styrker i Jordan-dalen

Et videoklipp fra Jerusalem Center for Public Affaits forklarer hvorfor Israel ikke ønsker internasjonale styrker i Jordan-dalen. Israels erfaring med slike styrker er svært dårlig.

Irske UNIFIL-soldater (Illustrasjon: Irish Defence Forces, flickr.com)
Irske UNIFIL-soldater (Illustrasjon: Irish Defence Forces, flickr.com)

Palestinske selvstyremyndigheter (PA) krever kontroll over Jordan-dalen, som de mener skal tilhøre en framtidig palestinsk stat. Noen aktører i det internasjonale samfunnet har foreslått å plassere internasjonale styrker i dalen, noe som kan tjene som en sikkerhet for Israel, at ikke fiender og våpen fritt kan bevege seg fra Jordan til Vestbredden.

Forslaget om en internasjonal styrke blir avvist av Israel. Som du kan se i presentasjonsvideoen til Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA), har internasjonale styrker blitt utplassert i en buffersone mot samtlige andre israelske naboland: I Sinai i Egypt, mellom Gaza-stripen og Sinai, i Libanon og i Syria. Men når krig eller liknende ubehageligheter bryter ut, blir slike internasjonale styrker ganske raskt kalt hjem igjen. Derfor kan ikke Israel stole på andre enn seg selv, argumenterer JCPA.

Se videoen her:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=06F4zWz6k5I[/youtube]

JCPA også publisert en artikkel hvor de svarer på fem av de vanligste spørsmålene om internasjonale styrker i Midtøsten. Det fjerde av disse, spør om en tostatsløsning i det hele tatt er mulig dersom Israel skal beholde Jordan-dalen.

– Israel ønsker en måte å beskytte sine viktigste sikkerhetsinteresser, samtidig som de tillater en politisk løsning. Av den grunn har Israel snakket om å utplassere israelske styrker i Jordan-dalen, uten nødvendigvis å ha suverenitet i området. Mange land aksepterer utenlandske styrker i sin midte. Som Tyskland, hvor amerikanske styrker fortsatt er utplassert den dag i dag. Med kreativitet ved forhandlingsbordet, vil nok Israel og palestinerne kunne nå fram til en avtale som møter deres (PAs) politiske behov, mens Israel fortsatt er i sikkerhet, skriver JCPA.

Forrige artikkelPA-styrker forhindret droneangrep
Neste artikkelKinas økende rolle i Midtøsten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no