Minst 3 drept og 200 skadet i opptøyer

Protestene mot sikkerhetstiltakene ved Tempelhøyden nådde et klimaks under fredagsbønnen.

Flere tusen muslimer deltok i opptøyene fredag. (Skjermdump: Twitter)
Flere tusen muslimer deltok i opptøyene fredag. (Skjermdump: Twitter)

Flere tusen muslimer demonstrerte fredag mot de nye sikkerhetstiltakene ved Tempelhøyden i Jerusalem. Etter forrige ukes terrorangrep, hvor to drusiske politibetjenter ble skutt og drept av terrorister med maskinpistoler og pistol, har Israel satt opp metalldetektorer ved inngangen til det hellige området. Det har fått den muslimske verden til å rase. I fem dager på rad har det vært store protester og opptøyer mot at besøkende til al-Aqsa-moskeen må gjennom en metalldetektor.

Fredag nådde protestene et klimaks i forbindelse med den muslimske fredagsbønnen. Flere tusen palestinere skal ha deltatt i protestene, som utviklet seg til voldelige opptøyer både i Jerusalem og flere steder på Vestbredden. Ifølge israelske medier skal minst tre palestinere være drept i sammenstøt med politi og sikkerhetsstyrker. Over 200 skal være skadet i de voldsomme opptøyene.

Den spente situasjonen bekymrer nå Det hvite hus. Onsdag kveld sendte de ut en pressemelding hvor de oppfordret Israel og Jordan til å gjenopprette ro og orden.

Etter at Israel fikk kontroll over Tempelhøyden etter seieren i Seksdagerskrigen i 1967, ble det inngått en avtale om at den islamske Waqf-stiftelsen forvalter de islamske helligdommene al-Aqsa-moskeen og Klippedomen i regi av Jordan, mens Israel fikk ansvaret med å ivareta sikkerheten i området. Slik har det vært i 50 år.

Protestantene mener at de nye sikkerhetstiltakene bryter med dagens status quo. Også Jordan har kritisert Israel for å innføre metalldetektorer. Israel på sin side sier at de nye sikkerhetstiltakene er kommet for å bli. De mener en rød linje ble krysset da to politibetjenter ble skutt og drept i et terrorangrep ved det hellige området.

Formålet med tiltakene er å ivareta sikkerheten både til besøkende og politiet.

Muslimske ledere og det palestinske lederskapet har bidratt til at stemningen har blitt ytterligere tilspisset, ved at de flere ganger har oppfordret muslimer til en «dag med raseri» i protest mot de nye sikkerhetskontrollene Israel har innført.

Forrige artikkelForsøkte å knivstikke kvinnelig soldat
Neste artikkel– Den tredje intifada begynte i dag
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.