Har ingen “rett til å vende tilbake”

Det palestinske flyktningproblem må løses som alle andre flyktningproblemer.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

  • Denne artikkelen er en del av serien Innføringsartikler, med noen av kjerneargumentene for Israel.

Av alle de store flyktninggruppene fra tiårene etter andre verdenskrig er det bare palestinerne som fortsatt sitter i leirer. Flyktningene fikk først nødhjelp, og deretter var hovedregelen ny permanent bosetning i området de flyktet til eller i et tredje land.

Det samme vil løse problemet for palestinerne. De må enten få bosetning og alle rettigheter i de arabiske land hvor de er spredt, i en framtidig palestinsk stat eller i tredje land. Å pleie dere flyktningstatus, slik Norge finansierer gjennom FN, bidrar ikke til å løse noe problem.

Rupert Colville, som tidligere var talsmann for FNs høykommisær for flyktninger, har presentert tre prinsipielle argumenter imot «rett til å vende tilbake». Her anvender vi dem for palestinske flyktninger.

1) Tiden som er gått. FN og EU mener det har gått for lang tid for noen tilbakevending på Kypros (1974). Det har gått 26 år lengre for palestinerne.

2) Fortsetter den opprinnelige, etniske konflikter? Ja.

3) Har nye innbyggere flyttet inn i området? Jødiske flyktninger, i stor grad fra arabiske land, har overtatt eiendommene som palestinerne forlot.

Etter alle disse kriteriene har palestinerne for lengst mistet enhver rett til å «vende tilbake». Det har vist seg at alle etniske flyktninger mister denne retten i løpet av noen år, lenge før det har gått over 60 år som i palestinernes tilfelle.

Til slutt er det enda et avgjørende argument imot «rett til å vende tilbake» for palestinske flyktninger. Det vil gjøre slutt på den eneste jødiske staten i verden og nok en gang gjøre jødene til undertrykt minoritet over alt i verden.

 

Relaterte artikler:

Si det som det er til palestinerne
Dersom araberne får høre at det er uaktuelt for fem millioner palestinere å flytte inn i Israel, kan vi komme nærmere fred i Midtøsten.

Flyktninger har ingen allmenn rett til å vende tilbake
De siste hundre årene har det vært en lang rekke etniske rensninger i verden, hvor folk er blitt jaget og noen ganger massakrert ut fra etnisk-religiøse kriterier. SV, Sp og andre norske organisasjoner er bare opptatt av flyktningenes “rett til å vende tilbake” hvor det kan brukes til å sende jødene ut i hjemløshet igjen for nye århundrer.

Gresk “rett til å vende tilbake”
66 år etter krigens slutt gir Hellas tilbake statsborgerskap til de få jøder som ble født i landet før 1945 og som fortsatt lever. Det er snakk om noen få hundre personer i høy alder.

Tre faktorer som reduserer “rett til å vende tilbake”
Den vanlige praksis med hensyn til gamle flyktningeproblemer gir ikke de arabiske flyktningene noen slags “rett” til å vende tilbake til selve Israel. Dette gjelder særlig når det har gått lang tid, fortsatt pågår en konflikt og de opprinnelige bostedene er overtatt av jødiske flyktninger (mange fra arabiske land) som kom den andre veien.

Toveis flyktningeproblem
Tawfik Hamid, som er moderat amerikansk muslim, påpeker at hundretusener av jøder ble tvunget ut av arabiske land etter Israels opprettelse.

Hvorfor har jødene rett til å vende tilbake?
Jødenes historie viser at jødene må ha en stat hvor de kan være frie og styre sin egen skjebne.

Forrige artikkelIngen framtid under arabisk dominans
Neste artikkelJødenes flukt fra arabiske land
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no