Hvor finner man verdens raskeste ambulansetjeneste?

Det var et dumt spørsmål. I Israel, selvfølgelig.

Frivillige fra United Hatzalah gir legehjelp til en pasient. (Illustrasjon: United Hatzalah)
Frivillige fra United Hatzalah gir legehjelp til en pasient. (Illustrasjon: United Hatzalah)

Når en person plutselig blir alvorlig syk eller skadet er det svært viktig å gi pasienten rask behandling.

I Israel redder den uavhengige ambulansetjenesten United Hatzalah (hatzalah betyr redning på hebraisk), mange tusen liv hvert år. Det skjer ved at frivillige – som har fått medisinsk opplæring – i løpet av få minutter er på plass for å gi livreddende førstehjelp.

Den gjennomsnittlige responstiden – det vil si tiden fra meldingen om en hendelse mottas, til en frivillig er på plass ved pasienten – er på bare 3 minutter utenfor byer, og 90 sekunder i byområder.

United Hatzalah ble grunnlagt av Eli Beer (45). I 1992 begynte han å arbeide for ambulansetjenesten Hatzalah Jerusalem. Flere andre lokale grupper ble etterhvert opprettet. De ble senere en del av paraplyorganisasjonen Hatzalah Israel.

I 2006  endret han navnet til United Hatzalah for bedre å representere partnerskapet mellom jøder, muslimer, drusere og kristne.

Grunnleggeren av United Hatzalah, Eli Beer, på en "ambusykkel". (Foto: United Hatzalah)
Grunnleggeren av United Hatzalah, Eli Beer, på en “ambusykkel”. (Foto: United Hatzalah)

Ved å ringe nummer 1221 (i Israel) kommer man i kontakt med sentralen. Hjelpen som gis er gratis for alle, uansett rase, religion eller nasjonal bakgrunn, og tilgjengelig 24 timer i døgnet, sju dager i uken året rundt.

Det viktigste transportmiddelet er motorsykkel, som Beer kaller for “ambusykkel. Med en slik motorsykkel kan den frivillige raskt kjøre gjennom trange gater og forbi bilkøer.

Dette er en såkalt "ambusykkel". (Foto: United Hatzalah)
Dette er en såkalt “ambusykkel”. (Foto: United Hatzalah)

Dermed kan den medisinske behandlingen av pasienten starte lenge før en vanlig ambulanse er på plass.

United Hatzalah utplasserer også hjertestartere på aktuelle steder som for eksempel kontorer. De frivillige har også vanlige biler, sykler, båter, ATV-er og helikopter tilgjengelig.

En båt fra United Hatzalah på Genesaretsjøen. (Foto: United Hatzalah)
En båt fra United Hatzalah på Genesaretsjøen. (Foto: United Hatzalah)

Ambulansetjenesten har rundt 5000 frivillige. Hver enkelt må ta et kurs på 200 timer og gjennomføre 100 øvingsoppdrag for å bli kvalifisert. Etter bestått eksamen får den frivillige utdelt en bag med medisinsk utstyr og en mobiltelefon som gjør det mulig å kommunisere med sentralen.

Kommunikasjonen mellom de frivillige og sentralen foregår ved bruk av en slik mobiltelefon fra selskapet Bluebird. (Foto: United Hatzalah)
Kommunikasjonen mellom den frivillige og sentralen foregår ved bruk av en slik mobiltelefon fra selskapet Bluebird. (Foto: United Hatzalah)

Deretter er den frivillige alltid på vakt. Han eller hun vil forlate arbeidsplassen, kontoret, skolen og familien – selv midt på natten eller i ferien – for å hjelpe.

Etter at en person har ringt til United Hatzalah for å be om hjelp vil sentralen kunne se hvem av de frivillige som befinner seg nærmest. Deretter blir personen kontaktet og dirigert til pasienten ved hjelp av en GPS-basert applikasjon på mobilen.

United Hatzalah har en svært variert gruppe frivillige. Blant dem kan man finne religiøse og sekulære jøder, muslimer, drusere, beduiner og kristne. Det eneste kravet for å bli medlem er å være villig til å redde ethvert liv, til enhver tid og på ethvert sted.

Mange muslimer har meldt seg som frivillige. (Foto: United Hatzalah)
Mange muslimer har meldt seg som frivillige. (Foto: United Hatzalah)

United Hazalah hjelper også til ved katastrofer i utlandet. Etter jordskjelvet i Nepal 25. april 2015 reiste et stort team fra Israel til Nepal der de bisto med å lete etter overlevende i ruinene og gi medisinsk hjelp.

nited Hatzalah deltok i søk- og redningsoppdrag etter jordskjelvet i Nepal i 2015. (Foto: United Hatzalah)
nited Hatzalah deltok i søk- og redningsoppdrag etter jordskjelvet i Nepal i 2015. (Foto: United Hatzalah)

United Hatzalah blir kun finansiert av frivillige private gaver. Klikk her hvis du vil bidra.

Israelsk-arabiske Nuseir Yassin, kjent fra Facebook som Nas Daily, har nylig laget en video om United Hatzalah. Se den her:

How He Built…The Fastest Ambulance!

This is one of the most impressive things I've seen in a while. It's worth your time and your friends' time. The people at United Hatzalah of Israel are doing incredible work. All for free. All to save lives. Here is how they did it. Thank you Eli Beer and the team of volunteers for reaching out to Nas Daily and letting me film your operations. All around impressive.INSTAGRAM: @NasDailyGROUP: Nas Daily Global

Publisert av Nas Daily Onsdag 7. november 2018

 

Grunnlegger Eli Beer holdt i 2013 dette TED-foredraget om organisasjonen:

 

Forrige artikkelJihad og falske anklager mot MIFF på syv sider i Stavanger Aftenblad
Neste artikkelTre soldater skadet i bilterror
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.