Bøndene på Golan «tørster» etter regn

Den lengste tørkeperioden i Israels historie kan få store konsekvenser for bøndene på Golanhøyden.
Tørken i Israel har ført til at fossen Nachal Saar på Golanhøyden har tørket inn. (Skjermbilde fra Yedioth Ahoronot).

De siste åtte månedene har det ikke kommet en eneste dråpe regn i Nord-Israel. Forrige gang det regnet var i april. Det betyr at årets sommer er «den lengste i landets historie.» Det skriver Yedioth Aharonoth.

Mange vannreservoarer, elver og bekker på Golan-høyden er nå tomme.

Det varme været og mangelen på regn betyr at mange bønder nå må bruke av de siste vannreservene, og åpne opp sprinkler- og dryppvanningsanlegg for å redde avlingene. Det er uvanlig på denne årstiden.

Videoen viser hvordan tørken nå preger Golan.

– Vi er dessverre blitt nødt til å forberede oss på at hvert år vil bli et tørkeår inntil vi ser det motsatte. Det normale er at vi ikke vanner jordene i løpet av oktober og november, men i år har vi ikke hatt noe annet valg. Frukt og grønnsaker som oliven, epler og kiwi er nå helt avhengig av vanning, sier Eitan Sadeh.

Han er direktør for organisasjonen som har ansvaret med å forsyne vann til gårdene på Golan.

Den største reservoaret, kalt «Bnei Israel», ligger øst for Genesaretsjøen mellom tettstedene Haspin og Nov på grensen til Syria. Det inneholder nå bare 300.000 kubikkmeter med vann, mens det normale på denne tiden av året har vært mange millioner kubikkmeter vann.


– Drømmen for oss bønder er å ha så mye vann at vi ikke vet hva vi skal bruke det til. Det er vårt håp, men i virkeligheten er vi forberedt på at dette vil bli enda et år med tørke, avslutter en bekymret Sadeh.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise