EU samarbeider ikke lenger med bosetninger

Et nytt EU-direktiv som trer i kraft fredag, gjør at medlemslandene ikke lenger kan samarbeide med israelske institusjoner på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.
EUs utenriksminister Catherine Ashton (Foto: EUs utenriksdepartement)
EUs utenriksminister Catherine Ashton (Foto: EUs utenriksdepartement)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Skepsisen til den israelske okkupasjonen og bosetningene blir stadig større i det politiske Europa. For å støtte opp om USAs arbeid med å få fredsprosessen på skinner igjen, har EU bestemt at medlemslandene ikke lenger skal kunne samarbeide med israelske institusjoner på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Det inkluderer “bistand, samarbeid eller utdeling av stipend, forskningsstøtte og priser” til slike institusjoner.

I praksis betyr det at EU ikke lenger anerkjenner bosetningene og Øst-Jerusalem som en del av Israel, fra ordningen trer i kraft kommende fredag. Statsministerens kontor og utenriksdepartementet er svært uenige internt, hevder en israelsk kilde, i forhold til hvordan de skal håndtere den nye diplomatiske situasjonen, skriver Times of Israel.

EU-direktivet fastholder at alle israelske bosetninger er “ulovlige under internasjonal lov”, uavhengig av om israelsk lov anerkjenner dem som lovlige eller ikke.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise