Palestina var aldri en stat

"Frem til 1. verdenskrig var Palestina en del av Det osmanske riket," heter det i dokumentaren "24 timer i Jerusalem". Som geografisk område ja, men med helt andre administrasjonsnavn og aldri som stat.
Skjermdump fra
Skjermdump fra "24 timer i Jerusalem" på NRK2 12. april 2014.

Fra kl. 06 lørdag 12. april til kl. 06 søndag 12. april sender NRK2 den fransk-tyske dokumentaren «24 timer i Jerusalem». Hyppig gjennom programmet blir det repetert en kort historisk presentasjon som er slik med NRKs norske teksting:

«Frem til 1. verdenskrig var Palestina en del av Det osmanske riket. Etterpå ble det britisk mandatområde. I sentrum av mandatet lå Jerusalem. Etter Israels uavhengighet ble byen delt i 1948. Østsiden ble en del av Jordan, vestsiden ble hovedstaden i Israel. Under Seksdagerskrigen i 1967 erobret Israel den østre delen av byen også. Grensene ble utvidet, og hele Jerusalem ble erklært som hovedstaden i landet. Dette er ikke internasjonalt anerkjent. Ifølge FN er Øst-Jerusalem okkupert, og Palestina [palestinerne, sier den engelsk-språklige oppleseren i programmet] anser det som sin hovedstad.»

NRKs valg av teksting bidrar til å skape inntrykk i formidlingen som får seere til å sitte igjen med et falskt bilde.

Det som NRK velger å kalle Palestina i siste setning, er på ingen måte det samme som det Palestina som er nevnt i første.

Palestina i første setning er uttrykk for et geografisk område. Det osmanske riket hadde ikke Palestina som noe administrasjonsområde. Fra 1888 til 1917 så kartet over området slik ut.

Kartet viser administrasjonsområdene til Det osmanske riket de siste tiårene før andre verdenskrig.
Kartet viser administrasjonsområdene til Det osmanske riket de siste tiårene før første verdenskrig.

Ikke spor av noe Palestina der!

Før andre verdenskrig, da området var fjernstyrt fra London var både jøder og arabere i områder palestinere. Jøder startet for eksempel Palestine Post, som i dag heter Jerusalem Post.

Palestina i siste setning er navnet som palestinske selvstyremyndigheter i Ramallah liker å bli kalt med. Det er et navn som aldri har eksistert på noen stat, men et betydelig antall land anerkjenner Palestina som stat til tross for at grenser ikke er avklart, det er to rivaliserende regjeringer og en lovgivende myndighet som ikke kommer sammen.

NRK kan bidra til å skape feilaktig inntrykk at det en gang fantes et Palestina som ble borte. Men araberne som de siste hundre årene, og særlig siden 1960-tallet, har bygd en identitet som palestinere, har aldri noen gang tidligere hatt sin egen stat. Det har aldri vært noe Palestina. Palestinerne har derfor aldri vært nærmere noen nasjonal selvråderett enn det de er i dag.

Palestinerne kan få en egen stat når de aksepterer at naboene skal få lov til å beholde sin.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise