Hvorfor terrorbølgen forskyves fra Jerusalem til Vestbredden

Angrep på soldater på Vestbredden vinner bedre internasjonalt gehør enn knivstikking av sivile på gaten i Jerusalem.
En skadet israeler hentes av ambulanse etter knivangrep i Hebron mandag 26. oktober. (Foto: Flash90)
Tre israelere skal være knivstukket i knivangrep på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: Flash90)

De siste dagene har serien av terrorangrep skiftet tyngdepunkt fra Jerusalem til Vestbredden. Totalt sett er også mengden voldelige angrep og sammenstøt på vei ned. Jerusalem Post skriver om dette i en analyseartikkel.

Avisen siterer kilder innen det israelske diplomatiet, som sier at de palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas utstedte et direktiv for ti dager siden, der han tok til orde for en stans i angrepene i Jerusalem for å heller sette fokus på Vestbredden, og da særlig Gush Etzion-blokken og Hebron-området.

Årsaken skal være at angrepene mot sivile israelere som tilfeldigvis passerer på gaten har vakt sterk internasjonal kritikk. Ved å konsentrere innsatsen mot soldater på Vestbredden, tror palestinerne at de lettere kan unngå å få folkeopinionen mot seg i det internasjonale samfunnet, ifølge kildene.

 

Færre angrep, mange arrestert

Det at antallet angrep har gått nedover de siste dagene, kan til dels skyldes at de israelske styrkene har lettere for å forhindre angrep mot soldater på vakt enn angrep mot sivile på åpen gate.

Sikkerhetsstyrkenes storoffensiv med utvidet samarbeid mellom etterretningstjenesten, forsvaret og politiets enheter har dessuten gitt resultater. Over 200 palestinere har blitt arrestert over hele Vestbredden i løpet av den siste uken. Dette er den største pågripelsesoperasjonen siden sommeren 2014 i dagene etter at tre israelske tenåringsgutter ble kidnappet og drept av Hamas-terrorister. 53 av dem som er arrestert den siste uken, tilhører Hamas. De fleste av de arrestertte har vært involvert i slikt som steinkasting, kasting av molotov-coctails, bruk av bomber og granater og rulling av brennende bildekk mot israelske styrker. Noen av dem skal også ha tilstått å ha planlagt angrep.

Utviklingen viser hvor stor påvirkningskraft de palestinske selvstyremyndighetene har på den palestinske befolkningen i Øst-Jerusalem, og hvor liten kontroll israelske sikkerhetsstyrker har over hva som foregår i enkelte bydeler, kommenterer forfatteren av analyseartikkelen i Jerusalem Post, Noam Amir.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise