Borgerkrigen i Syria er et stort våpenmarked for Hizbollah

Israel frykter at deler av arsenalet med kjemiske våpnene i Syria kan havne i hendene på Hizbollah. Terrorgruppen ønsker å utjevne våpenbalansen mellom IDF og dem selv også gjennom å anskaffe seg bedre konvensjonelle våpen.
Prøveoppskytning av en amerikansk rakett. (Illustrasjon: Kevin Baird)
Prøveoppskytning av en amerikansk rakett. (Illustrasjon: Kevin Baird)

Syrias president Bashar Assad fortsetter sitt arbeid med sikre seg flere konvensjonelle våpen, for å klare å overvinne opprørerne i landet. Siden borgerkrigens start skal han ha kjøpt inn mellom 10 og 15 milliarder kroner i militærutstyr.

Israel er svært bekymret for at mange av disse våpnene kan havne i Libanon. Syria samarbeider som kjent tett med Hizbollah og er den naturlige «mellomleverandør» for innkjøpene som terrorgruppen foretar seg. Våpen sendes til Damaskus med fly eller på andre måter, og smugles videre over grensen til Libanon.

Nå frykter IDF at avansert militært utstyr, som for eksempel flyradarer, skal falle i hendene på Hizbollah. Det vil endre kraftig på maktbalansen og vanskeliggjøre israelske forsvarsoperasjoner i Libanon. Legger en i tillegg til de mange Scud-D-rakettene som syrerne selv har videreutviklet fra versjon Scud-B, blir bildet enda mer komplisert. De kan bære 1.000 kilo med eksplosiver og slå ut mål hele 750 kilometer unna. I teorien kan de også bære kjemisk materiale, skriver Yedioth Aharonoth.

– I [Den andre Libanon-krigen i] 2006 så vi at Hizbollah var en helt vanlig hær, med sterke og svake punkter. De har for eksempel ingen stridsvogner, mens det er usikkert om de egentlig er interessert i de syriske. Jeg ser for meg at de ønsker at Syria fortsetter å forsyne dem med raketter og bakke-til-luft-systemer. Å skyte ned et israelsk fly med SA-17 bakke-til-luft-systemet ville være en seier for Hizbollahs propaganda, men dette systemet er veldig vanskelig å operere. Jeg ser for meg at de heller foretrekker mindre systemer [….] som er enklere å bruke, forklarer Yiftah Shafir, som arbeider som professor ved Jaffa-senteret for strategiske studier ved Tel Aviv-universitetet.

Får først Hizbollah hånd om slike våpen, er veien kortere til at globale terrorgrupper også kan skaffe seg dem, frykter Israel.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise