Fred og velferd

I forbindelse med Israels 60-årsjubileum i 2008, og MIFFs 30-årsjubileum samme år, skrev utenriksminister Jonas Gahr Støre en gratulasjonshilsen. - Jeg ønsker Israel velfred og fred, skrev han.
Jonas Gahr Støre skrev gratulasjonshilsen til Israel i mai 2008. (Foto: UD)
Jonas Gahr Støre skrev gratulasjonshilsen til Israel i mai 2008. (Foto: UD)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet, skrev denne hilsen i forbindelse med Israels 60-årsdag i mai 2008. Første gang publisert i boken Med Israel for fred i september 2008.

GJENNOM 60 ÅR har Israel og landets utvikling vakt sterke følelser internasjonalt og også i det norske folk. Det store engasjementet og det nære forholdet til Israel i Norge har vært noe spesielt. Det skyldes flere forhold, og Holocaust står her i en særstilling. De lidelser jødene ble utsatt for før og under den andre verdenskrig vil bli stående som en av de mest grufulle hendelser i historien.

OPPBYGGINGEN AV STATEN ISRAEL vant sterk støtte i den norske arbeiderbevegelsen som utviklet ideologiske og personlige bånd til sin israelske søsterbevegelse i årene etter krigen. Disse båndene er fortsatt gode og sterke i dag. For mange nordmenn har også jødenes historie og Israels geografi vært en helt sentral del av deres oppvekst, skolegang og tro. Mange har følt nærhet og religiøst slektskap med jødene. Oppret­telsen av staten Israel 14. mai 1948 vakte stor begeistring i Norge, og Norge var blant de første til å anerkjenne den nye staten, den 4. februar 1949. Norge var deretter pådriver for å få den nye staten anerkjent og tatt opp som medlem i FN.

ET STERKT NORSK ENGASJEMENT for Israel og for situasjonen i Midtøsten har vedvart i disse 60 årene. De politiske forbindelsene til Israel har alltid vært nære. Norges bånd til Israel medvirket blant annet til opprettelsen av den hemmelige «Oslo-kanalen», som i 1993 ledet til et gjennombrudd i den fastlåste politiske situasjonen og la grunnlaget for en tilnærming mellom Israel og palestinerne.

SAMTIDIG HAR MANGE NORDMENN førstehåndserfaringer i Israel, de har israelske venner og kolleger og følger landets utvikling på nært hold. Mange unge har tilbrakt tid i israelske kibbutzer eller i frivillig arbeid i ulike deler av Israel. Og mange nordmenn har tjenestegjort i de fredsbevarende FN-styrkene i Gaza, Sinai, Golan og Sør-Libanon; styrker som skal bidra til å ivareta Israels sikkerhet og stabilitet i regionen. For mange nordmenn er Israel også et religiøst pilegrimsmål, et studiested, en kultur­arena og et populært turistmål.

DA ISRAELS KOMMENDE STATSMINISTER Ben Gurion erklærte opprettelsen av Israel, sa han: «Det er en naturlig rett for det jødiske folk, liksom for andre, å leve i frihet i sin suverene stat.» Norge har alltid og vil alltid støtte Israels rett til å leve i frihet og i sikkerhet. Norge støtter også det palestinske folks rettigheter. Vårt mål er to selvstendige stater, Israel og Palestina, som lever side om side, i fred og i sikkerhet.
Her er Norge og Israel samstemte. Men veien dit har vist seg lang og vanskelig.

LA OSS ALLE HÅPE at jubileumsåret 2008 kan bli året da Israel for alvor kan øyne en varig fred med palestinerne. Den politiske prosessen med palestinerne som ble gjenopptatt i 2007 i Annapolis i USA, er krevende. Det gleder meg å se at det finnes betydelig politisk mot på begge sider. Samtidig er det avgjørende at det internasjonale samfunn fortsetter å støtte fredsbestrebelsene. Vi skal bidra med det vi kan.

JEG ØNSKER ISRAEL VELFERD OG FRED, side om side med palestinerne og alle sine øvrige naboer. Jeg gratulerer staten Israel med 60-årsjubileet – og jeg gratulerer organisasjonen Med Israel for Fred med sine 30 år. Og i dette året med jubileer kan det dermed høve å runde av med et sitat ved Henrik Wergeland:

Christen, Moslem, Hedning, Jøde / Maatte dog hverandre møde / Inden samme Faders Arme.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelAbbas: – Intet grunnlag for forhandlinger
Neste artikkelMiraklet Israel
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise