VG setter fokus på MIFFs kritikk av NTB

VG Nett omtalte søndag MIFFs analyser som avslører nyhetsbyrået NTBs enorme overfokus på konflikter hvor Israel er involvert.

Skjermdump fra VG Nett.
Skjermdump fra VG Nett.

– Konflikten mellom israelere og palestinere får mer medieomtale enn blodigere konflikter andre steder i verden. Organisasjonen Med Israel for fred mener det skaper urimelige fiendebilder, skriver journalist Øyvind Gustavsen i ingressen til VG-artikkelen.

Bakgrunnen for saken er MIFFs kvantiative analyse av NTBs dekning i tidsrommet 2008 til 2011.

  • Hver eneste måned i tidsrommet 2008-2010, 36 måneder i strekk, ble lille Israel med åtte millioner innbyggere omtalt mer enn Egypt, verdens mest folkerike arabiske land med over 80 millioner innbyggere. Les mer
  • Sri Lanka er aldri blitt omtalt mer enn i 110 artikler i løpet av en måned. Til sammenligning er Israel omtalt mer enn 110 ganger i 33 av 48 måneder. Gjennomsnittsomtalen for Israel er 142 artikler per måned. Les mer
  • NTB skrev åtte ganger mer om Israel enn Syria i perioden 2008 til 2010. Selv de siste 13 måneder, hvor tusenvis av mennesker er drept i Syria, er fokuset større på Israel enn på Syria. Les mer

 

NTB innrømmer å “velge bort”

VG lar NTB svare på kritikken fra MIFF. De sier de skriver mer om konflikten i Israel, “fordi den interesserer norske lesere mer enn andre internasjonale konflikter”. Ane Haavardsdatter Lunde, leder i NTBs utenriksavdeling, innrømmer åpent at NTB “følger hovedstrømmen i nyhetsbildet og velger dermed bort mindre kjente konflikter”.

– Slik sett har vår dekning en selvforsterkende effekt, bekrefter hun

– Er det NTBs oppgave å opplyse lesere om mindre kjente konflikter? under VG.

– Nei, vår oppgave er å levere nyheter om det kundene våre vil ha nyheter om. Hadde vi vært en venstreorientert avis hadde vi skrevet mer om mindre konflikter i Latin-Amerika, svarer utenrikslederen.

VGs artikkel inneholder også kommentarer fra Ervin Kohn fra Det mosaiske trossamfunn, Vebjørn Selbekk fra Dagen, Alexandra Beverfjord fra Dagbladet, Bjørgulv Braanen fra Klassekampen, forsker Cecilie Hellestveit, Arne Jensen fra Norsk Redaktørforening og Lindis Hurum fra Leger Uten Grenser.

Forrige artikkelIsraelske jøder foretrekker angrep på Irans atominstallasjoner
Neste artikkel– De kristne er ganske enkelt ikke ønsket
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.