– Slik vinner du debatter om Israel

– Ikke tillat at mostanderen lar deg komme på defensiven, ved å ha kontroll over debatten, var et av tipsene fra David M. Weinberg på MIFFs Israel-konferanse.

David M. Weinberg. (Foto: Conrad Myrland)
David M. Weinberg holdt et foredrag for MIFF Oslo. (Foto: Conrad Myrland)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Informasjonsrådgiver og fast spaltist i Jerusalem Post og Israel Hayom, David M. Weinberg, fikk æren av å avslutte MIFFs Israel-konferanse søndag ettermiddag. Hans budskap var til inspirasjon for medlemmene som etterpå skulle vende hver til sitt. Weinberg gav tips om hvordan man kan vinne fram med Israels versjon i debatter og samtaler, med folk som ikke deler vårt syn på Midtøsten-konflikten.

Først og fremst er det viktig, ifølge Weinberg, å bruke riktig språk. Alt for mange ønsker å bruke nedverdigende ord om den jødiske staten, som “apartheidstat” eller liknende.

– Det er viktig å få samtalen til å dreie over i vår fordel. Vi må endre språket og ordene vi bruker, for å føre samtalen over på hva vi vil snakke om. […] Bruk også “kvinner, familier og barn” i stedet for det kalde ordet “sivile”: Bruk “meningsløse drap eller massakrer” i stedet for “terrorisme”. Unngå å bruke “Israels hær” og snakk heller om “Israel Defence Force”, sa han.

Han mener det er viktig å plassere Israel i sammenheng med sine naboer i den arabiske verden og få fram kontrastene. Som at Israel er det eneste virkelig demokratiske en region der ingen andre respekterer menneskerettighetene.

– Viktige nøkler er: Ha et budskap, fortell alltid sannheten, gjør det personlig, se etter mulighet, snu motstandernes argumenter på hodet og kjenn ditt publikum, forklarte han.

Flere ganger under foredraget presiserte Weinberg at Israels støttespillere må våge å svare “det er ikke sant”, når anklager om landet går hinsides virkeligheten.

– Deretter må vi bygge opp svaret med positive bevis på det motsatte. For eksempel at Israel alltid har ønsket fred, dersom noen påstår det motsatte. Så må vi bringe på banen historiske eksempler på dette, før vi kommer med det virkelige budskapet vårt: “Israel ønsker fred, men har ingen fredspartner”.

Et punkt Weinberg trekker fram som et sted israelske myndigheter har lykkes godt i sin kommunikasjon, er med små og enkle budskap: “Terror er galt” og “Israel ønsker fred” er eksempler journalisten trekker fram.

Weinberg sa også at det har blitt gjort mye forskning rundt hvilket budskap som fungerer best på lang sikt, til Israels fordel.

– Et av dem er å snakke om “rettigheter”. Dette har Israel brukt for lite. Palestinerne er alene om å snakke om “rettigheter”. Vi må snakke om det jødiske folks fundamentale rettigheter. Retten til sitt eget land. Et annet budskap som fungerer godt er det nevnte “Israel ønsker fred”. Det må komme fram i ethvert argument, uansett sammenheng. Det tredje er at “terror er alltid galt”, mens det fjerde er at “Israel respekterer menneskerettighetene”. Et femte punkt har ingenting med konflikten med palestinerne å gjøre, men handler om at Israel er “kreative og konstruktive” når det gjelder innovasjon, medisinske framskritt og teknologi. Å vise hva Israels bidrag til verdenssamfunnet er, har god effekt, mente Weinberg.

Han trakk også fram israelsk bistand som et viktig punkt å påpeke, for å presentere en annen side av Israel enn den som har direkte med konflikten å gjøre.

Du kan se hele foredraget til Weinberg her.

Forrige artikkelGeorge Deek gav en oversikt over situasjonen i Syria
Neste artikkelAkershus Reiselivsråd fjernet karikaturer
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no