Uke med fokus på jøde- og kristenforfølgelse i Midtøsten

Samme uke som Den norske kirke samler folk med ønske om å få revet ned barrieren som holder islamistiske selvmordsbombere borte fra sine jødiske ofre, samler MIFF til fokus på jøde- og kristenforfølgelsen i Midtøsten. Klaus Wivel (bildet) holder foredragsturné.
Klaus Wivel. (Foto: Kristeligt Dagblads Forlag)
Klaus Wivel. (Foto: Kristeligt Dagblads Forlag)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Fra 20. til 27. september arrangeres “Kirkeuka for fred i Palestina og Israel”. I 2012 påpekte MIFF at kirkeuka ble avholdt uten israelske stemmer. I 2013 ble arrangørenes hets mot Israel om mulig enda mer tydelig“De sier fred, men det er ingen fred,” konkluderte MIFF i 2014. 27. juli i år avslørte MIFF hvordan bønnen som årets deltakere i kirkeuka blir oppmuntret til å be demoniserer israelernes motiver: Israels “mur” er “ikke til forsvar, men til isolasjon og adskillelse, uvitenhet, diskriminering og drap”, hevdes det til Gud i bønn. I årets kirkeuke er ambisjonen først og fremst å gjøre det vanskeligere for Israel å forsvare seg mot jihadister, skrev MIFF i en analyse 28. juli.

 

Ny fokusuke

Samtidig med kirkeuka vil MIFF i år arrangere en uke med fokus på jøde- og kristenforfølgelse i Midtøsten. Den rasistiske og religiøst motiverte trakasseringen og volden som har jaget nær sagt alle jøder ut av arabiske land, og som fortsetter å jage kristne på samme måte, blir i stor grad fortiet av kirkeukas arrangører.

Mens Kirkeukas arrangører er opptatt av å fordømme Israel og forberede grunnen for boikott av verdens eneste jødiske stat, blir kristne jaget i milliontall fra muslimske land i Midtøsten. Jødene i Israel ser hva som skjer, og foretrekker mur mot naboene framfor å bli drevet på flukt av naboene.

De kristne blir jaget på samme måte som jødene ble jaget fra de samme land i de første tiårene etter andre verdenskrig. Sterkt intensivert diskriminering, trakassering og vold reduserte antallet jøder i den arabiske verden fra omlag 1 million til under 10.000 de siste 75 år. De jødiske samfunnene i Egypt og Irak, med tre tusen år gamle røtter, talte for 75 år siden flere enn 200.000 jøder. I dag er det mindre enn hundre jøder igjen i Egypt, en håndfull jøder igjen i Irak. Les mye mer om flukten i de to lenkene i dette avsnittet!

Jødenes flukt fra Nord-Afrika og Midtøsten er den ukjente mørke historien som utfoldet seg lenge etter at Hitlers gassovner hadde sluknet i Europa. Den ble drevet fram av den ideologiske alliansen som var skapt mellom nazistiske, arabiske og islamistiske ledere i mellomkrigstiden. Alliansen skjøt nye skudd også etter 1945. SS-menn på flukt fra straffeforfølgelse i Europa slo seg ned i Egypt og fikk rådgiverstillinger i den egyptiske hæren. Muslimer fra Bosnia, som hadde kjempet på nazistenes side, kastet seg noen få år senere inn i krigen mot den gjenopprettede jødiske staten.

Den ideologiske alliansen mellom nazismen, arabisk nasjonalisme og islamisme fortsetter også i dag. Hitlers bok Mein Kampf er fortsatt en bestselger i arabiske land. Oppvigleri til hat mot jøder og mot Israel blir hovedtema i tv-serier som sendes i beste sendetid og får store seertall.

Fra nesten alle land i Europa kommer det meldinger om en ny bølge antisemittiske uttrykk og voldsangrep som vi ikke har sett sidestykke til siden andre verdenskrig. Jødehatet i Europa anno 2015 vokser i gammel antisemittisk og kristen judeofiendtlig jordbunn med ny gjødning fra Midtøsten. I store deler av den muslimske innvandrerbefolkningen i Europa er antijødiske holdninger sterkt utbredt. Her i Norge er det MIFFs opplevelse at hatet ofte er størst i deler av den etnisk norske befolkningen.

I Midtøsten er det nå de kristnes tur. Irak og Syria ligger på Åpne Dørers tredje og fjerdeplass blant land i verden med størst forfølgelse av kristne. De andre muslimske landene i området er inne på topp 50-listen over forfølgelsesland, inkludert palestinske selvstyremyndigheter på 26. plass. Antallet kristne i Irak har for eksempel gått ned fra 1,5 millioner før 2003 til noen få hundre tusen i dag. Kristne er kraftig overrepresentert blant irakiske flyktninger i utlandet.

Situasjonen i mange av de andre arabiske landene er desperat. Dette vil vi sette fokus på i september.

 

Foredrag under fokusuka

Under MIFFs fokusuke på jøde- og kristenforfølgelse i Midtøsten skal den danske journalisten Klaus Wivel holde foredrag i Østfold, Oslo, Bergen og Trondheim. Han er for tiden Weekendavisens USA-korrespondent og kom i 2013 ut med boken “Den sidste nadver – En rejse blandt de efterladte kristne i den arabiske verden“. Boken ble utgitt av Hermon-forlag på norsk i 2014. Tema for Wivels foredrag i MIFF blir Hvordan kristne blir presset ut av Midtøsten. Han forteller unike historier fra sine reportasjereiser til kristne i arabiske land, inkludert besøk til palestinske kristne på Vestbredden og Gaza-stripen.

Mandag 21. september: Klaus Wivel holder foredag i MIFF Østfold

Tirsdag 22. september: Klaus Wivel holder foredag i MIFF Oslo

Onsdag 23. september: Klaus Wivel holder foredrag i MIFF Bergen

Torsdag 24. september: Klaus Wivel holder foredrag i MIFF Trondheim

Unge medlemmer av MIFF kan få en super start på fokusuka ved å delta på MIFF Kristiansands gratis helgeseminar 18.-20. september.

Her er andre møter i fokusuka:

Mandag 21. september: Odd Myrland i MIFF Lister: Israel og kirken

Onsdag 23. september: Conrad Myrland i MIFF Drammen: Den aktuelle situasjonen

Torsdag 24. september: Bengt-Ove Nordgård i MIFF Grenland: Antisemittisme i det palestinske samfunnet

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise