30.000 kvinner deltok i fredsmarsj

Israelske og palestinske kvinner samlet seg i Jerusalem med et budskap om fred.

Rundt 30.000 israelske og palestinske kvinner deltok i fredsmarsjen i Jerusalem. (Foto: Women Wage Peace)
Rundt 30.000 israelske og palestinske kvinner deltok i fredsmarsjen i Jerusalem. (Foto: Women Wage Peace)

30.000 mennesker deltok søndag i en kvinnelig fredsmarsj i Uavhengighetsparken i Jerusalem. Marsjen var høydepunktet for en «fredsvandring» som startet for to uker siden i Sderot i Sør-Israel. Den har siden passert gjennom de okkuperte områdene og Israel. Tusenvis av israelske og palestinske kvinner har deltatt. Formålet med marsjene har vært å få fokus på en fredsavtale, skriver avisen Ha’aretz.

En av dem som talte på søndagens marsj var tidligere Knesset-representant Shakib Shanan. Hans sønn var en av de to drusiske politimennene som ble skutt og drept i et terrorangrep på Tempelhøyden i sommer. Shanan snakket om forsoning og fred.

– Selv om mitt hjerte blør, så står jeg her i kveld med dere. I stolthet og tro på at bare fred og kjærlighet kan knytte oss sammen. Vi har lidd så mye. Palestinske og israelske familier har mistet sine kjære og blitt etterlatt med et sår som ikke vil gro. Jeg kom her i dag for å si: vi vil leve! Vi har lov til å si det høyt – vi elsker fred. På vegne av denne store forsamlingen og hundretusenvis av israelere kaller jeg på Abu Mazen [palestinernes president Mahmoud Abbas] og [statsminister Benjamin] Netanyahu – nå er det nok! Sett dere ned. Sett dere ned! Vi ønsker fred. Lytt til vår gråt, den kommer fra våre hjerter. Lytt til sannhetens og rettferdighetens rop. Vi ønsker fred – på dette stedet hvor håpet kommer fra, sa Shanan til folkemengden.

Det var Women Wage Peace som arrangerte marsjen. Organisasjonen ble stiftet etter krigen i Gaza for tre år siden, og har i dag 24.000 medlemmer. For å få innvirkning på politikerne har organisasjonen innsett at de trenger en stor masse med tilhengere. For å oppnå dette har de appellert til kvinner utenfor sin naturlige base. Organisasjonen har klart å tiltrekke seg kvinner også fra høyresiden, religiøse kvinner og til og med bosetterkvinner. Derfor styrer de unna de mest kontroversielle sakene, for å fokusere på emner som nesten alle kvinner kan være enige om.

Organisasjonens budskap er at de ikke ville stoppe før det blir en fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Men hvordan denne fredsavtalen vil se ut – om det dreier seg om en uavhengig palestinsk stat og evakuering av bosettere – det er spørsmål som organisasjonen ikke vil ta stilling til.

Det er denne litt forsiktige tilnærmingen som har gjort at organisasjonen har hatt sin suksess, og som har sørget for at de har vært den raskest voksende fredsbevegelsen i Israel de siste årene. De fokuserer først og fremst på hva de er for – ikke hva de er imot. Ved å unngå de heteste stridstemaene i konflikten har de lykkes med å få med seg deler av befolkningen som andre bevegelser ikke har klart.

DEL
Forrige artikkel14 år gammel palestinsk jente solgt og tvangsgiftet av voldelig far – søkte og fikk hjelp hos israelsk politi
Neste artikkelEn avklaring om Israels framtidige grenser
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Personsjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.